Érdekli? | 2017.11.23.

Apropó kisüzemi sör

Apropó kisüzemi sörGyenge Zsolt

2017.11.23. A kisüzemi sörösök fejlődéspályája más ívet ír le, mint a hazai borászoké. A borban a legnevesebbek "kisüzemiek", azaz családiak. A sörben a kisüzemiek a teljes hazai piacnak csupán egy százalékát birtokolják. A sörben a három multi birtokolja a piacot, a borban a multiknak nincs nagy szerepük. Ezért is érdekes egy-egy sörös sors.

Dlusztus Imre írása

Sörapu Fótról

            Kellő távolságból nézve a kisüzemi sörfőzés zászlóvivőjeként közismert és köztiszteletnek örvendő Gyenge Zsolt egyenes vonalú pályát futott be: a legendás Kőbányai Sörgyárban kezdett inasként, megtanulta a szakmát, a rendszerváltáskor sört is főzött és sörfőzdéket is épített, behozott olyan márkát a köztudatba, mint a Keserű Méz, és ma is a megbízhatóság mintaképe, már ami a sörei minőségében tapasztalható állandóságot illeti. „Volt, amikor nagyon jól ment, máskor meg csaknem éhen haltunk” – egészíti ki a távoli nézőpontból rajzolt pályaképet egy szikár mondattal Sörapu. Ez a név egy magazin szerkesztőjétől jött és annyira ráragadt, hogy az elektronikus levelezésében is ezt használja.

            Sörapu abban az értelemben is, hogy bár még csak 52 éves, mégis a kisüzemiek egyik vezéralakja, atyja, az egyesületük vezetője, de azon kívül is szószólója. Ehhez elég korán el kellett kezdeni a pályát. „Kezelhetetlenül rossz gyerek voltam, ezért az első év végén kicsaptak a gimnáziumból. Szakmát kellett tanulnom, de kiderült, hogy rossz a szemem. Víz- és gázszerelő vagy sörfőző, ez volt a választék. Bevallom, már akkor szívesen ittam sört. Így kerültem a sörgyárba inasnak, majd segédnek. Szerettem csinálni, bár az első főzetek egyikével leforráztam a testfelületem negyven százalékát” – mutatja a karján a bőrbeültetés nyomát.

            A műtétek után visszatért és szerencséjére részt vehetett a sörgyár kísérleti laboratóriumának munkájában. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a korát megelőzve már a nyolcvanas években lehetőséget kapott kisüzemi keretek között főzni egy kétszáz literes üzemben. 1987-ben ez volt hazánk első és egyetlen kisüzemi főzdéje.  A belső versenyen – bár nem tudták, mi a cél – végül az ő főzete futott be és lett a híres Dreher. Ez is jelezte, hogy a hanyatló szocializmusból a gyár vezetői is keresték a kiutat az Olaszországban élő Dreher család felé kinyújtott karon keresztül.

            „Somogyi Jenő bácsi már nyolcvanon felül járt, de ott dolgozott közöttünk. Az átkosban a Soproni Sörgyár igazgatója volt, mindent tudott, amit akkoriban tudni lehetett. Végtelen emberséggel, a csibészségeinket eltűrve pátyolgatott bennünket, inasokat és segédeket. Ezzel együtt a slupázás, a nyeles kefével történő tartálymosás az életünk elválaszthatatlan része lett” – árnyal egyet mosolyogva a puha diktatúráról alkotott képünkön. „Nem mindig uralkodott el a minőségi szemlélet” – fogalmaz árnyaltan. Volt, hogy a maláta helyére cirok került. „Elég sok ilyenbe akadtunk, amikor a régi recepteket kerestük, így nem bolygattuk a múltat.” Régebbi ivók emlékezhetnek, hogy a nyolcvanas évek második felétől főztek Tuborgot is. „Volt ott egy dán ember. Ha szerinte nem sikerült eltalálni a Tuborg minőséget, akkor a sört Mátyás név alatt hoztuk forgalomba” – emlékeztet azokra az időkre, amikor a gyengébb sorokról szedett ezerjó vagy olaszrizling kövidinka néven került forgalomba.

            A rendszerváltás előtt még jött egy kis csavar: Gyenge Zsolt lett a gyár függetlenített KISZ-titkára, ami mértéktelen semmittevést, egy irodát és két bombázó titkárnőt hozott az életébe. Közben neki is azon járt az esze, mi lesz vele a készülő új elosztási rendszerben. Megjelent a színen egy nyugat-németnek szakadt magyar vállalkozó, akiről csak a tanulságok levonásakor derült ki, hogy szélhámos. De hasznos szélhámos, mert a tehetséges fiatalembert megismertette a felső-szászországi sörfőzdékkel, mivel a közös cél az első hazai kisüzemi sörfőzde megalapítása volt. Ezt kellő mértékkel még finanszírozta is.

            „A gyárban jól kerestem, kilencezer forintot vittem haza, de a német igényszint mást diktált.  1989. november 7. már nem volt állami ünnep, az én életemben először lett munkanap. Bementem a párttitkárhoz és közöltem vele, hogy huszonháromezer forintos fizetést kérek vagy kilépek. Kinevetett. Azt mondta, soha nem lesz ekkora fizetésem. Évek múlva egy üzletben futottunk össze, azután együtt mentünk a parkolóhoz. Klasszikus eset: én Mercedesbe ültem be, ő Trabantba. Persze ehhez nagyot változott körülöttem a világ. Huszonnégy éves voltam és hirdetni kezdtem magamról, hogy tudok sörfőzdét építeni. Jött Balázs László Tiszafüredről, hogy ő hisz nekem, vágjunk bele. 1990 novemberében nyitott az első magántulajdonú üzem, a Jäger sörfőzde.”

            Rövidesen szétváltak és szédítő pályafutás vette kezdetét. Sörapu néhány év alatt száz főzdét épített Magyarországon és további százat külföldön. Konkrétan 14 főzdét Kínában, de épített Mongóliában, Tádzsikisztánban vagy Kirgizisztánban is. Európa nyugati felére is jutott a munícióból. „1994-ben indítottam el a Fóti Sörfőzdét, de kiadtam bérbe. Referenciaüzemként is szolgált, idehívtam a kuncsaftokat. Vagy itt volt például a türkmén partner egy hónapig és beletanult.  Később visszavettem az üzemet és indítottam három kocsmát, ahol aztán elmértem a söreim nagy részét.”

            Apropó kocsma. A 14 000 lelket számláló Fóton 30 helyen csapolnak sört, de csak két helyen lehet kapni a Gyenge Zsoltét. Mondom is, ez épp olyan, mint a Bortársaság és a Veritas által uralt éttermi boros piac: a Balaton mellett is szinte ugyanaz a választék, mint Makón vagy Kőszegen. Holott mindenütt a helyi bornak kellene elsődlegességet élveznie, Makón az alföldinek, Kőszegen a soproninak, meg a vaskeresztesinek. Franciaországban, ha egy bordeaux-i étteremben csupa burgundit kínálnának, a helyi gazdák felgyújtanák a vendéglőt és a rendőrök épp nem figyelnének oda. Ezt hívják tradíciónak, meg a helyi piac védelmének.

            „Nagyon elegem van abból, hogy a csapon keresztül megveszik a kocsmákat a multik. Már épp el akartam adni a főzdémet, amikor kitört a sörforradalom. Találkoztam Bartékkal. Iszogattunk, beszélgettünk. Aztán mutattam egy kísérleti darabot. Keserű Méz, mondta Bart Dániel. Ilyen nevet nem lehet adni egy sörnek, mondtam én. Kiderült, hogy lehet.”

            Gyenge Zsolt óvatosan, lépésről lépésre építkezik. Tulajdonképpen nincs értékesítési gondja, ezért nem áll érdekében kísérleti tételekkel belenyúlni a jól ismert portfólióba. Ráadásul jók a sörei. A stílusteremtő (testes, szűretlen, erős, intenzív ízű) Keserű Méz mellett régi márka a szintén szűretlen, illatos Fóti Zwickl, a könnyed, klasszikus vonalvezetésű Fóti Pils, az erős, tartalmas barna Hammurapi, a vadállati imparial stout Romanov (12% alkohol), a szűretlen fekete Kéményseprű, a pályakezdők, hölgyek és másnaposak kedvence, a Gyömbérsör, valamint tavaly óta a jázminos, zöld teás, könnyűvérű Geisha. A szezonális Oktoberfest Märzent jó kövérre formálták, igazi téli sör. A Fót 500 az erősen komlózott sörök táborát erősíti, a fél évezredes német sörtisztasági törvény előtt tiszteleg. A Winternacht félbarna hoplager, keserű, de színesen malátázott, krémes különlegesség.

            Amíg beszélgetünk egy nagyon eltalált kísérleti tétel kerül elénk. Egy krémes-vajas, nagy beltartalmú, szűretlen pilseni, amiben sudár komlófüzérek magasodnak. Van jövő, mondom a gazdának.

            „Akkor lesz jövő, ha teljesül három kívánságunk. Először is a multik tartsák be a Gazdasági Versenyhivatal azon döntését, hogy szorítsák vissza a jelenlegi 99,2%-os piaci részesedésüket. A második, hogy e változás révén a kisüzemiek elérhessék a piaci részesedés 5-10 százalékát. A harmadik már teljesült az adótörvény módosításával. Januártól évi 200 000 hektoliter termelésig a jövedéki adó felét kell befizetni. Ez keretnek jó, csak épp elég kockázatos ekkora méretű üzemet fejleszteni mindaddig, amíg a nagyok napernyővel, söralátéttel és némi készpénzzel vásárolják fel előlünk a piacot.”

            A jó magyar sör második, átdolgozott kiadásában erre is visszatérünk.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás