Hír | 2012.06.08.

Apró lépések egymás után

Apró lépések egymás utánBéla Zoltán az új feldolgozó előtt
2012.06.08. Béla Zoltánnal az imrehegyi Béla Borászat tulajdonos főborászával beszélgettünk az ünnepi pillanatokról, a gondokról, a feladatokról és az útról.

?Sok dolog történt azóta, hogy január végén átadtuk az új borászati üzemet és kóstoló helységünket itt Imrehegyen (http://elitbor.hu/hirek/Atado-unnepseg-Imrehegyen). Először is a február eleji fagy és az alacsony hőmérséklet nem kímélte a mi ültetvényeinket sem. Ahol lehetett, alkalmaztuk a szálvessző meghagyását, így reménykedünk még némi plusz termésben. A birtokborokat igyekezzük megoldani saját forrásokból, ám biztos, hogy szükség lesz szőlő felvásárlásra is, azoktól persze, akiknek megmaradt valamennyi? ? rajzol egy nagy ívet az ünnepi pillanatoktól a nehézségekig Béla Zoltán.

Jó hír is van: a CBA Vinotéka minőségi borszegmensébe hat boruk is bekerült, így már ott is megvásárolható a kövidinka, az ezerjó, a száraz nektár, a rozé és a kékfrankos primőr boruk. Ezek a tételeik egyébként mindenhol szépen szerepelnek, és ki kell hogy emeljük azt a fontos tényezőt is, hogy sikerült versenyképes áron értékesíteni ezeket borokat. ?Fontos, hogy a térség borait is helyre tudjuk tenni, úgy hiszem ez a 700-1100 forint közötti árfekvés reális, mondhatni ez a megbecsült ár.?

Javasoljuk, nézzünk rá a pincére is. ?Az újonnan palackozott borok közül ki kell emelni a 2011-es cabernet-t, melybe épp a következő napokban kerül dugó, illetve a 2011-es kései nektárt, melyet most lepalackozunk ugyan, de elfektetjük, megkezdi egyéves palackos érlelődését. Majd csak jövőre kerül forgalomba. Nem sok, mindössze 800 palack készült ebből a rendkívül különleges borból. A cabernet tekintetében a 2009-es évjáratot váltja a 2011-es, ez már nagyobb tételszámban készült, összesen 10 000 palack. A bor egy része a tartályos gyümölcsös erjesztésből került ki, míg másik része fahordós érlelésű, így lesz a bor igazán komplex. Árfekvését tekintve pince-nettó áron egy 800 HUF körüli zónát céloztunk meg.? Közbe vetjük, hogy ez mintha aláértékelné ezt a szép, könnyed, gyümölcsös tételt. ?Nem akarok hazudni, igenis érezzük azt a nyomást, melyet a gazdaság pangása generál, de bizakodóan tekintünk a jövőbe, célunk hogy a borászat életében idővel egyedül a minőségi borok legyenek a mérvadók? ? válaszolt a főborász, s ezzel talán azt is kimondta, hogy a célért olykor engedményeket kell adni a piacnak.

A Béla Borászat igen bölcsen megragad szinte minden lehetőséget arra, hogy a fogyasztók közvetlen közelében legyenek. Vacsoraestek, borkóstolók, fesztiválok váltják egymást. ?Fesztiválok tekintetében a nyár igen zsúfoltan telik, most értünk haza Szegedről, és már utazunk is vissza a Hungarikum fesztiválra, zajlanak a tárgyalások a Borterasszal a Budavári Fesztivállal kapcsolatban, illetve mindkét kecskeméti borfesztiválon ott lesznek a boraink szakmai szervezetünk, a Duna Borrégió Borút Egyesület égisze alatt. Augusztus első hétvégéjén pedig Debrecenbe, a 13-ik Borkarneválra látogatunk el. Folyamatos tárgyalások, és megbeszélések zajlanak mindeközben a háttérben, a boraink egyre több és több helyen lesznek elérhetők, kóstolhatók és persze megvásrolhatók. Ilyen például a kecskeméti Bakelit Vinotéka, de a szegediek se maradnak le semmiről, boraink a Bolero Bistro és Borpincében is kóstolhatóak, hála a hely fantasztikus tulajának. Ezenfelül a Pick Étteremnek is partnerei lettünk, rendezvényeiken a mi boraink is kóstolhatóak. Mindemellett az algyői Halászcsárdába is sikerült bekerülnünk borainkkal, külön köszönet érte Barta Úrnak.  Szeged eddig is fontos helyszíne az életünknek, sok kisebb helyen is kaphatóak a boraink, mint a Filoxéra és az Ezerjó borszaküzletek. Ugyanakkor a fővárosi kapcsolataink is igen fontosak, ilyen pl. a Kovács Ákos által is menedzselt budapesti Borkápolna.?

Béla Zoltán az apró lépések egymásutániságában hisz.  ?Ezzel a hozzáállással tudunk olyan értékeket képviselni, melyek számunkra fontosak. A hangsúly is az értékesebb borokon van, hisszük azt, hogy ez az a szegmens, ami a legfontosabb szerepet fogja betölteni a pince életében. Ennek érdekében pedig folytatjuk az eddig megkezdett fokozatos fejlesztéseket és a szívós munkát.?

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás