Hír | 2014.07.13.

Antal Pincészet: tiszta íz kép, lendület, jó zamatok

Antal Pincészet: tiszta íz kép, lendület, jó zamatokAntal Attila
2014.07.11. Az Antal család borai egyre több helyen hirdetik, hogy a borvidék újabb komoly borászattal erősödött.

Dlusztus Imre írása

Megfigyelhettük, vannak hazánkban tipikus rejtőzködő pincészetek. Arról lehet őket megismerni, hogy tételeik föl-föltűnnek különböző versenyeken, itt-ott talán még üzletben is összetalálkozhatunk a boraikkal, ugyanakkor a borászat alkotógárdájáról szinte semmit sem tudunk. Ilyen volt számomra az Antalvin, ez a kimondottan stílusos bajai borászat, ahol mindenféle harsányság és túlzás nélkül fajtajelleges, tiszta íz képű, jó ivású, zamatos borok készülnek.

A családi vállalkozás központi alakja a szakma régi motorosa, Antal Gábor, aki szerényen Attila fiát tolja az előtérbe. Az édesapa a borászat mindenese, aki leginkább a 23 hektár birtokkal foglalkozik, a kisebbik fiú, Attila pedig "főborász". Ezt persze úgy kell érteni, hogy a szőlész olykor pincemunkás, a borász pedig gyakran ül a traktoron.

A löszös Baja-környéki talaj gyümölcsös, fűszeres, elegáns borokat ad. Egy-egy Sümegi-, Koch- vagy Antal-féle bor vakkóstoláson símán elmenne szekszárdinak. Ami az Antal-borokat illeti: az ötféle rozé jelzi, hogy a borvidék hagyományos fehérszőlői mellett mi is a fő csapás irány.

Oda-vissza kóstolva a tételeket, a tartályokat is megmustrálva nyugodtan kijelenthető, hogy komoly alapokon nyugvó, igen tisztes borászat körvonalait látni a remélhetőleg gyorsan elpárolgó ismeretlenségben.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás