Hír | 2018.03.10.

Amerikába is eljutott Illés János bora

Amerikába is eljutott Illés János boraBorok az Illésék pincéjében

2018.03.10. 1987. Illés János vásárolt egy kicsi földterületet Tokaj-Hegyalján. A borász bizonyítani akart, elsősorban saját magának. Öt puttonyos aszúja volt az első bora, egy gönci hordóval tett el belőle és az 1988-as készlet, alig megfogyatkozva, ma is ott őrzi pincéjében álmai megvalósulásának első lépését. Látszott az eredmény, az út folytatódott. Ma már mintegy tíz hektár szőlőterület van családi vállalkozásuk birtokában, amelyből 6,5 hektárt művelnek.

Elitborinfo - Gombos Erzsébet írása

Erdőbénye lett a birtok központja, ahol egy romos épületből alakították ki a borászatuk székhelyét. Pincéjük fejlődése töretlen. Eleinte csak az öreg hordós íz világot képviseltek az itt érlelt borok, később azonban helyet kaptak borpalettájukon a könnyedebb, gyümölcsösebb karakterű borok is. Ma már széles borkínálattal rendelkeznek, több mint 20 fajta bor készül náluk.

Tavaly kiváló évet zártak. Minden szőlőfajtájuk (furmint, hárslevelű, sárga muskotály, kövérszőlő, kabar, zéta) szépen beérett. Magasak lettek a mustfokok. Tudtak 23-24 mustfokkal szüretelni száraz boroknak, illetve 25-30 mustfokkal édesnek, szamorodninak és késői szüretelésűnek. Több mint 15 mázsa aszút szüreteltek, ami nagyon jó minőségű és édes alapanyagot eredményezett. Ez lehetővé tette, hogy az elmúlt évekkel ellentétben, 2017-ben édes szamorodnit és több féle késői szüretelésű bort is el tudtak tenni. Nagyon fogyott az édes bor készletük, jól jött az utánpótlás. Egyre népszerűbb és közkedveltebb a Tokaj-Hegyalján egyedülállónak számító, rendkívül illatos sárga muskotályból készült palackozott mustjuk, amelyből tavaly többezres tételt készítettek. Tekintettel arra, hogy nagy a kereslet erre a különleges termékre, arra törekednek, hogy évente mind több mustot tudjanak forgalomba hozni.

Boraik ismertek és elismertek. 2017-ben a legsikeresebb boruk a 2015-ös évjáratú Nagyfurmint és a 2013-as évjáratú édes Tokaj Fordítás boruk volt. Tavaly a takarékszövetkezetek országos versenyén arany érmet hoztak el a 2015-ös Nagyfurmintjukkal. Természetesen nagy sikerként könyvelik el, hogy az Amerikai Egyesült Államok is felsorakozott a megrendelőik sorába. Először exportáltak az USA-ba. Immáron második alkalommal is az Illés Pincét választotta ki a Földművelésügyi Minisztérium Hungaricum Főosztálya arra a feladatra, hogy képviselje Magyarországot Szófiában a Bolgár-Magyar Barátság Napján. A legnívósabb mezőgazdasági vásáron, az OMÉK-on újfent pincészetük fémjelezte a Tokaji bort mint Hungarikumot.

A közelmúltban, 2018 februárjában Szombathelyen megrendezett XIX. Szakmai Elit díjátadó Gálán a 2013-as Tokaji Fordítás boruk az „Év Top Édes Csúcsbora 2017” címet nyerte el.

Sikeres boraik vannak, mert a borkészítés „hátországára”, modernizálására is figyelnek. Több új prémium minőségű fahordót vásároltak és a hűthető, fűthető tartályok beszerzése lehetővé tette technológiai fejlesztésük megvalósítását. Bodrogkisfaludi feldolgozójuk belső terét ugyancsak korszerűsítették.

Illés Jánosról azt tartják, hagyománytisztelő, de az új kihívásokra mindig kész, missziós borász. Erdőbénye a Hegyalja egyik gyöngyszeme. Ezt a szép természeti környezetet borházával, pincéivel, az ott készült borokkal még értékesebbé, vonzóbbá teszi az idelátogató vendégek számára.

Hozzászólások

+ Új hozzászólás