Hír | 2013.01.17.

Ambrus Lajos: Mi van még egy üveg magyar borban?

Ambrus Lajos: Mi van még egy üveg magyar borban?Ambrus Lajos
2013.01.17. Ambrus Lajos író, a Kortárs című irodalmi folyóirat főszerkesztője, a Food and Wine blog állandó vendégszerzője tovább gondolta-írta Jásdi István 56 mondatát (lásd Elitbor, Hírek, 2013. január 15.)

Jásdi István kiváló borász barátom az általa feltett kérdésre még 2009-ben adott választ. Tette az ő higgadt, tárgyilagos modorában. Nem dühöngött, nem panaszkodott, nem írt kritizáló mondatokat. Csupán felsorolta: ha netán felnyitunk egy hazai palackot, mi mindent találhatunk még benne ? a nemes nedűn ?túl?? Jásdi Pista szerint a következő tételek szublimálódnak-sűrűsödnek az isteni eredetű nedű egyetlen palackjában:

?Társasági szerződés, TEÁOR szám, cégbejegyzés, működési engedély, tűzoltósági engedély, műemlékvédelmi engedély, környezetvédelmi engedély, szőlőszármazási igazolás, borszármazási igazolás, OBI-engedély, egyszerűsített adóraktári engedély, pincekönyv, borkísérő okmány, adószám, engedélyszám, vevő engedélyszáma, szállító jármű forgalmi rendszáma, kiállítás dátuma év-hó-nap-óra-perc, termékleírás, OBI-szám, termékszám, kiállító, aláírás, számla száma, számla dátuma, számla, adószám, bankszámlaszám, kitelepülési engedély, mezőgazdasági vállalkozói engedély, haszonbérleti szerződés, vámhivatali bejelentés, szerződés, HACCP kockázatelemzési jegyzőkönyv, munkavédelmi kockázati analízis évente, munkavédelmi oktatási nyilatkozat, munkavédelmi eszközök használati utasítása, érintésvédelmi jegyzőkönyv évente, üzemorvosi alkalmassági igazolás, traktorvezető jogosítvány, traktorműszaki, lassú-jármű-műszaki, súlyadó-nyilatkozat, naprakész csomagolóanyag-nyilvántartás, készpénzforgalmi nyilvántartás, jövedékadó-bevallás, áfabevallás, termékdíjbevallás, iparűzésiadó-bevallás, területi munkaügyi hivatal igazolása, munkavállalási engedély, munkavállalói vizum, lakhatásigazolás, lakáskiadó tulajdoni lapja,  üzemorvos alkalmassági igazolása, BM-tartózkodási engedély, lakásbejelentő, APEH-jövedelemigazolás, eü. pénztári igazolás, művelésiág-bejelentés, földhasználat-bejelentés, cím, helyrajzi szám, blokkazonosító, területalapútámogatás-igénylő lap, szüreti jelentés, kötelező törköly- és seprőelszámolás, hegyközségi tagság igazolása, alkalmi munkavállalói kiskönyv, cím, munkáltatói adószám, munkavégzés helye, ideje, közteherjegy, törkölymegsemmisítési jegyzőkönyv, seprőlefőzetéshez hárompéldányos borkísérő, exporthoz exportkísérő, OBI-exportigazolás, útbaigazító tábla iránti kérelem közútkezelőhöz, önkormányzathoz, leltár.

És mintegy mellékesen: metszés, kötözés, hajtásválogatás, tetejezés, zöldszüret, szüret, támrendszer-helyreállítás, tőkehiánypótlás, permetezés hatszor-hétszer, altalajlazítás, múlcsozás, fűnyírás, szántás, tárcsázás, soraljművelés, préselés, ülepítés, fejtés, erjesztés, seprőkeverés négyszer-ötször, fejtés, kénezés, érlelés, összefejtés, hordómosás, melléktermékek elszállítása, derítés, szűrés, palackozás, szállítás, boreladás, borbemutatók belföldön, borbemutatók külföldön, honlap karbantartása, takarítása naponta, ill. hetente, steriltakarítás havonta, meszelés.

Ebből: áfa, forgalomba hozatali járulék, iparűzési adó, nyereségadó, termékdíj, OBI-díjak, földhivatali díjak, jövedelemadók, nyugdíj- és eü. járulék, képzési hozzájárulás, irányítótábla elhelyezésének díja, ÁNTSZ díja, kötelező hegyközségi tagdíj, ügyvédi díjak, könyvelői díjak, HACCP díja, munkavédelmi kockázati elemzés díja, érintésvédelmi jegyzőkönyv díja, okmánybélyegek.

Szőlő, bor, mikrovállalkozás, öt-hat állandó foglalkoztatott, egy-két nyugdíjas, nyolc-tíz szüretelő.

A bor legalább jó.?

A helyzet nem változott. Jöhetnek kormányok, mehetnek politikusok ? a hivatal, léket kapott behemót Titanic, marad. Itt járunk ? de a bor az legalább: jó!

A 2012-es évjáratban bennünket (Kissomlyó) nem sújtott a fagy (mint az Alföldet, ahol a februári mínusz 20 fok megtette a magáét), az aszály viszont, fajtától függően elvitte a termés 20-40 %-át. Az öreg tőkék persze fittyet hánytak az időjárás anomáliáira ? ha időben szüreteltünk, a savak sem égtek el. Szép a Juhfark, a Furmint; ez utóbbi a 20 mm-es utolsó napokban kapott eső hatására aszúsodni kezdett.

Persze Jásdi Pistához képest én a még kezdeti tétova lépéseket teszem az óhajtott és eszményi burgundi palackok és a hozzá tapadó hivatali Canossa-járások felé. A bevezető utak egyikén szőlőtelepítéssel bíbelődöm.

Jásdi Pista a magyar bor rögvalóságának rajzolásakor szerencsére már messze volt e telepítési ?örömökön?. A kivágási engedély beadásán; jegyzőkönyv; a kivágási engedély megszerzésén; jegyzőkönyv; a kivágáson; jegyzőkönyv; a kivágás ellenőrzésén; jegyzőkönyv; a telepítési jog megvásárlásán, a telepítési jog bejegyzésén, a telepítési engedély helyrajzi számonként ellenőrzésén; jegyzőkönyv vagy az ellenőrzési szemléken, jegyzőkönyv(ek). Nekem e szolid kombinációs művelet elvégzése másfél év alatt sem sikerült teljesen. Pedig létrehoztam a Nagy Somlói borvidéken egy másfél hektárnyi telepítendő szőlőhegyet; összefüggő birtokot ? első osztály, magas termőhelyi pontszámú terroir; nagy remények, 7-8 ezer eltelepítendő kisfürtű Furmint, hajaj. Viszont a terület hat helyrajzi számon szerepel, ami az amúgy dossziényi papírmennyiséget épp hatszorosává duzzasztja. Így esett, hogy még ma is két területem ?hivatali felfüggesztés? alatt áll, mert az MVH április óta sem kapta meg ?a kivágás bejelentését követő helyszíni ellenőrzés alkalmával készült jegyzőkönyvet, amely alapján a keletkezett újratelepítési jogot az ügyfél részére nyilvántartásba lehetne venni?, pedig a kivágás egy éve megtörtént. És hol vagyunk a szőlőtelepítés lehetőségére beígért engedélyek beadásától? Mert csupán ezután kerülhet lőtávolba az ígért Nagy Bónusz ? az óhajtott támogatás elnyerése.

Persze a telepítésre korábban engedélyezett három területet a tavaszi támogatás kiírásakor beadtam ? postafordultával ?érdemi vizsgálat nélkül? elutasították.  ?Keretkimerülés?. Ejha ? azóta viszont érvényes pályázati kiírás nincs, pedig mindenhol azt halljuk, az Uniós támogatásokat nagyon-nagyon ?le kéne hívni?. Nosza, mondsza: itt vagyok én, mint a fejét jobb híján telepítési gyönyörökre adó honpolgár; bizakodjunk! Hogy itt vagyok én, igaz, jelentéktelenül kisméretű igényemmel, de ahogy a mondani szokás: small is beautiful, a kicsi az ?szép?. Ráadásul, bár magányos harcosként, de első osztályú ?kicsi? vagyok. (Ez persze nem jelent semmit, mert senkit nem bántva, hisz magam is alföldi születés volnék, de a másodosztályú Kunsági borvidéken landol az évenkénti EU-támogatások hatvan százaléka; évi 3-5 milliárd forint.) S mindeközben tragikusan fogynak a magyar szőlőhegyek; a 20. század fordulóján 1 millió holdnyi szőlőterületet regisztráltak. Hatszázezer hektárt. Ma alig tartunk ötvenezernél. Jásdi Pista barátom persze ezt sem felejtette el, de gyorsleltárához nyugodtan hozzátehetjük a telepítési támogatás hivatali bolyongásának bürokratikus abszurditásait is. Hisz azok is benne vannak egy palack magyar borban.


Elitbor kommentárja

Elitbor kommentárja

Minden tiszteletem Jásdi Istváné, akit igen művelt embernek tartok és Ambrus Lajosé, aki nem csak kitűnő tollú író, hanem természetközeli emberként a nemzeti önvédelem egyik élharcosa is. Arról nem is beszélve, hogy Lajossal ugyanannak a híres bölcsészkari épületnek a lépcsőit koptattuk Szegeden, ahol előttünk járt József Attila, Radnóti Miklós, Sík Sándor vagy Baróti Dezső. Épp ezért kellő szeretettel és tisztelettel hívnám föl a figyelmüket az alábbiakra: 1. Az alföldi borászatokba jutó uniós támogatásokat pályázat útján lehetett elnyerni. Ha az alföldiek sokat nyertek, akkor ügyesek, bátrak és tetterősek voltak. 2. Ha a 2012 rendkívüli telén kifagyott alföldi szőlőkről beszélve folyton azzal riogatjuk magunkat, hogy ott előbb a támogatásért, azután a fagy miatti kivágásért, végül pedig az újratelepítésért áll sorba a borász, s ezzel elszívja a levegőt a hegyvidékiek elől, akkor ezekbe a mondatokba tessék beépíteni azt, hogy jelentős fagykárok voltak Villányban is. 3. Ugyanakkor ha az alföldi fagykárról beszélünk, akkor kérjünk ki pontos statisztikákat az érintett területekről, mert másként fagyott Nemesnádudvaron, mint Soltvadkerten és megint másként Cegléden vagy Tiszakürtön, sőt szomszédos dűlőkben is. 4. Az ágazat gondjait ne tessék arra a szerencsétlen bűnbakra (alföldi borász) rátolni, akitől egyebekben rendre azt várjuk el, hogy állítsa elő a mindennapok borát. Mert ha nem teszi meg, akkor még jobban beárad az olcsó olasz lőre, ami lenyomja az árakat a kereskedelemben és tönkre vágja a szőlő felvásárlási árakat a gazdáknál, akik nélkül nincs árualap, így magyar bor sem. Az alföldi bort mindenek előtt ismerni illene. Épp úgy, mint a mórit, a bükkit, a zalait vagy a pannonhalmit. Ezeket a hátrányos helyzetű borvidékeket nem sztárolja a szakírás, ezeket alig-alig karolja föl valaki, pedig az életünk részei. (Etyek is csak aludt, amíg nem jelent meg ott Báthori Tibor, majd Rókusfalvy Pál.) Ha ismernék az Alföldet, ha a magasan kvalifikált borászok és megmondók nem öt-tíz évvel ezelőtti sztereotípiákat ismételgetnének, hanem belenéznének egy Koch, egy Frittmann, egy Font egy Béla, egy Kökény, egy Sümegi, egy Somodi, egy Szentpéteri, egy Maurer (igen, ő is alföldi), egy Gedeon vagy egy Gálné portfóliójába, s nem csak egy-egy borukról tudnának valamit, azt is hallomásból, akkor azt is megértenék, hogy a Kárpát-medence egységes, összefüggő borvidék, ahol minden mindennel összefügg. Nem csak Balla Gézának és Jekl Bélának kellene vennie a fáradságot, hogy elmenjenek alföldieket kóstolni. De ugyanezt elmondhatnám a Bükkről is, ahol csodálatos borok születnek, csak épp a kutya se törődik velük. Ők nem kifagynak, hanem megfagynak az érdektelenségtől. Tele van ez az ország szenzációs borokkal, csak épp nem egymással szemben, hanem a magasztos közös célért kellene fölállítani a Jásdiéhoz és az Ambruséhoz hasonló okos (de kis hibás) érvrendszereket.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás