Hangsúly | 2018.03.26.

"Aki szeret, etet" - tovább él Bezericsék családi filozófiája

"Aki szeret, etet" - tovább él Bezericsék családi filozófiájaBezerics Dani. Az apja fia

2018.03.26. Bezerics Csaba jól ismert és elismert, küldetéses borász. Fia, Dániel ugyancsak missziót teljesít. A Balatont, a balatoni életérzést hivatott népszerűsíteni. Immáron Budapesten, a IX. kerületben, a Tompa és a Páva utca sarkán folytatja „küldetését”. Az elmúlt év novemberében ugyanis, feleségével együtt megnyitotta sorban a harmadik Paletta Bisztróját. Az első Balatonbogláron nyílt, a második Keszthelyen, ezt az éttermét az idén átköltözteti Siófokra, és ez a harmadik Paletta már az állandóság jegyében várja vendégeit, hiszen a tóparti üzletekkel szemben, itt télen-nyáron tárva a „kapu”, amelyen keresztül az emberek meglátogathatják a Balatont, felfedezhetik ezt a tájegységet.

Elitborinfo - Gombos Erzsébet írása

Ez a szándék vezette Dánielt, aki a következőképpen összegzi ars poeticáját: „A mi éttermeinkben a legfontosabb, hogy az általunk használt alapanyagok java része balatoni legyen, a legjobb helyi termelők élvezzenek előnyt, elsőbbséget, jellegzetesen balatoni hangulatot teremtsünk, balatoni ízeket tegyünk az asztalra, még a tányéraink, a poharaink is a tájra emlékeztessék a vendégeket. Ez a mi működésünk lényege. Mi egy Balaton embassyt szerettünk volna létrehozni Budapesten. Egy zsebkendőnyi Balatont, ahol minden megnyilvánulásunkban a „balatoniságot”, a Balaton érzést akarjuk érvényre juttatni. Ezt éljék meg, érezzék nálunk az emberek. Hasonlítani nem szeretnénk senkihez, úgy gondolom, nem is hasonlítunk, egyediek vagyunk.”

Dani, merthogy minden szakmabeli csak így ismeri, azt is hangsúlyozza, széleskörű kínálatuk alapvetése, hogy kiváló minőségű alapanyagokkal dolgozzanak. Ételeik magukon viseljék kreativitásukat, konyhai felfogásuk, ha úgy tetszik, „konyhaművészetük” feleljen meg a modern gasztronómiai követelményeknek, de ez párosuljon étkeik közkedveltségével, megfizethetőségével és ne zárja ki a különlegességek iránti érdeklődést és bizalmat.

Étlapjukat dinamikusan változtatják, kevés az állandóság, náluk inkább a szemlélet az, amihez lehet kötődni. Emblematikus fogásaik azonban rendre helyet kérnek és kapnak kínálatukban. Ilyen, a minden balatoni sajtostól csak egy tételt felvonultató Balatoni sajt palettájuk, vagy a Pulle Ponty Lángosuk, amely tavaly az év strand ételének választott szendvics éttermi változata. Sláger fogás a Káptalantóti mangalica krokett és szűz. Rendszeres szereplője az étlapjuknak a Dödölle, jelenleg éppen sós mandula krémmel és házi rikottával.

Meglepő az információ, az ötletgazdag, profi gasztronómiai szakember tanult szakmája: közgazdász. Honnan akkor a széleskörű ismeretanyag, jártasság amelyet birtokol, amely lehetővé teszi, hogy sikeresen vigye éttermeit? Válasza egyszerű: ”Ebbe születtem bele, édesapám borász, idegenforgalommal is foglalkozott. Innen az indíttatás. Nálunk az az elv érvényesült, hogy „aki szeret, az etet”. Ahol felnőttem, ott szívvel készültek az ételek, és mi ezt próbáljuk a vendéglátásunkba beilleszteni, ezt, „aki szeret, az etet” hozzáállást. Meghatározó, hogy az ételeinket jól átgondoltan készítjük, kísérletezünk, próbálunk olyan egyedi, különleges fogásokat adni a vendégeinknek, ami tükrözi azt a szeretetet, ahogyan mi várjuk őket. Professzionális szakkönyveket olvasok, sokat járok étterembe, ez is inspirál és irányt mutat abban a tekintetben, hogy egy-egy egységet a saját helyén tudjam kezelni, és annak a helyi értéknek megfelelő célokat tudjak kitűzni.”

A csapatban gondolkodás és létezés is erősíti üzletvitelüket. Legyen az a szerviz, vagy a konyhai munka, Dani kollégái abszolút vitapartnerek, de olyan kreativ munkatársak, akikkel megtalálja a közös nevezőt annak érdekében, hogy ezt a Paletta márkát együtt építsék, vezessék tovább. Ennek a konyhának az arcéle, szellemisége nem változhat. Ennek jegyében dolgoznak, azt a szemléletet képviselve, hogy ez nem egyszerűen egy munkahely, hanem élő közösséget alkotó társaság, ahol hasonlóan gondolkodó emberek hoznak létre értéket, együtt, közösen.

Bezerics Dani nem hisz a reklám, a hirdetés erejében. Az alázatos, kitartó munka, a teljesítmény híve. Talán mégis megbocsájtja, ha arra invitáljuk az elitbor.hu. olvasóit, keressék fel akár a budapesti, akár a Balaton parti Paletta bisztróit. Nem fognak csalódni.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás