Hír | 2011.11.23.

A titkos, vicces nevű bor

A titkos, vicces nevű borKövek, fák, természetesség
2011.11.23. Tokaj legvagányabb borászával arról, miért is nem ?nagybuszos? pince a mádi Demeter Borászat.

Tokajban a Demeter pincénél még tart a szüret, szamorodni alapanyagot szednek, de ezzel még e héten végezni szeretnének és akkor fájront. ?Az eddig kierjedt borok nagyon vagányak, szép borokat látok, jó egyensúllyal? ? összegez a maga is vagány fiatalember hírében álló Demeter Endre.

?Kierjedt egy új, csavarzáras, tartályos furmint-hárslevelű borunk is, egy igazi ivóbor. A neve nagyon vicces, de még titkos. Jövőre lesz először kóstolható, kapható. Lesz birtok furmint, és lesznek dűlős borok is. Édes borokból nem lesz túl sok, ez még alakul.

A borok készítése hagyományos úton történik, kézi prést használunk, zempléni és szerednyei hordóink vannak, a spontán erjedés hívei vagyunk. Persze van kockázat ebben, de a kíméletes, óvatos technológia meghozza a gyümölcsét. Valamennyi aszú is fog készülni, maximum egy hordónyi, de egyébként se készítünk sokat. A ?11-es aszút nem is mutatjuk be, az édes borokhoz csapjuk? ? értékeli a helyzetet az újságíróként is ismert borász.

Demeter Endre szerint 2010-ben is lehetett jó borokat készíteni, csak nagyon kellett akarni és nagyon sok válogatás kellett hozzá. Ahogy ő fogalmaz: tavaly is lehetett frappáns borokat készíteni. ?2011 ellenben a jövő szempontjából jól indul, fogunk róla még beszélni eleget.?

Demeterék frissítették a hordóparkjukat, és elkészült a családias kóstolóhelységük is. ?Itt maximum húsz vendéget tudunk fogadni. Nem akarunk nagybuszos pincévé válni, s nem is ez Mád feladata. Mi inkább a szőlőben érezzük jól magunkat, meg a borértő barátaink között. Az új kóstolótermet szívesen avatjuk az Elitborral.?

Köszönjük.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás