Hír | 2011.11.17.

A középpontban Farkasmály

A középpontban FarkasmályBárdosbor
2011.11.17. Bárdos Benjamin a magas mustfoktól az üde zamatokig.

A szüret már a múlt a Bárdos és Fia Pincészetben Farkasmályon. Nem meglepő, hogy az irsai olivérral kezdtek augusztus közepén, majd október végére be is fejezték a szedést. Az október közepei szürethez tartozott a sauvignon blanc, a szürkebarát, a kékfrankos, a pinot noir. Október végén pedig betakarították a cabernet sauvignont és a cabernet franc-t is. Tehát minden a normális kerékvágásban zajlott.

Vagy nem?  ?23-24 mustfokkal szüreteltünk, magas, 15,5-16 %- os alkoholra számítunk. A vörösek nagyon szépek, igazán mély színük van, testesek, barrique érlelést fogunk náluk alkalmazni? ? értékeli a különlegességeket Bárdos Benjámin, a friss, üde mátrai borok mestere

?A fehér és a rozé szüret kicsit egybecsúszott, de ez nem okozott problémát. Az illatos boroknál nem a cukor fokot mértük a szüret idejének optimális megállapításához, hanem a savtartalmat. 2010-ben is szép eredményeket értünk el ezekkel a borainkkal, de a ?11-eseknek sokkal nagyobb beltartalmuk van, hosszabb az utóízük a tavalyiakhoz képest. Jégbort idén nem készítünk, helyette kései szüretelésű zenit borunk lesz. Az ok, ami miatt nincs, az az, hogy érezzük a válság hatásait a vásárlóinkon is. Egyszerűen most nincs erre keret, a jégbor forgalmunk az elmúlt egy-két évben a fele annak, ami a szokványos. Van még készleten jégborunk, inkább a kései szüret irányába indultunk el. Ez az állítás egyébként a villányiaknál is megállja a helyét a prémium kategóriás vörösborok esetében? ? végez egy kis összehasonlító gazdasági elemzést a családi vállalkozás feje.

Új beruházás a 20 medium égetésű barrique hordó, amibe cabernet sauvignon kerül. Újdonság még egy mobil fogadógarat, amit már használni tudtak ebben az évben. Jövőre uniós pályázat segítségével a tároló teret szeretnék bővíteni, új tartályokat vásárolnak, illetve egy nagyobb présre lenne szükség, amiben a préselés mellett áztatni is lehet. ?Egy teljesen zárt rendszerű présre gondolunk, ami nitrogénnal működik. Főleg az illatos fehér és rozé boroknál fontos, hogy így megőrizhessük az elsődleges aromákat, a friss, üde zamatokat? ? tér vissza Bárdos Benjámin az őt legjobban jellemző stílushoz.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás