Hír | 2011.11.20.

A kaliforniai borászat magyar atyja

A kaliforniai borászat magyar atyjaGróf Haraszthy Ágoston
2011.11.20. Megemlékezést szerveznek Haraszthy Ágoston születésének 200. évfordulója emlékére az Egyesült Államokban.

Közös, amerikai-magyar megemlékezést szerveznek Haraszthy Ágoston, a kaliforniai borászat magyar atyja születésének 200. évfordulója alkalmából - derült ki a Los Angeles-i magyar főkonzulátusnak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményéből.

Haraszthy Ágoston 1812-ben született a Bács megyei Futakon. Kalandvágyból látogatta Angliát és Amerikát, tanulmányozta az indiánokat is. A magyar nemesek és a Habsburg ház megromlott viszonya miatt 1840-ben ő és egész családja az amerikai Wisconsin államba költözött, ahol megalapította Haraszthy-falvát, mai nevén Sauk City-t. A település neve néhány évig Széptáj is volt.

Az alapító sok mindennel foglalkozott, hidakat, malmokat építtetett, segített az európai bevándorlóknak, de 1850-től a szőlőtelepítés felé fordult a figyelme.. A San Franciscó-i Sonoma területén 226 hektáron ültetett szőlőt. A birtokot Buena Vistának nevezte el, mely borászat a mai napig aktív. 1861-ben újabb látogatást tett Magyarországon és más európai bortermelő országokban, majd több mint 300 szőlőfajtával tért vissza. Ezekben az években elévülhetetlen érdemeket szerzett a zinfandel szőlő és bor kinemesítésében.

A 2012-ben megtartandó bicentenáriumi megemlékezésekről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter állapodott meg a Haraszthy Ágoston által 1857-ben alapított Buena Vista Pincészet jelenlegi tulajdonosával.

Fazekas Sándor az Egyesült Államokban november 9-16. között tett látogatást. Útja során megtekintette a kaliforniai Napa-völgyben rendezett Wine+Grape EXPO szőlészeti és borászati kiállítást és vásárt, üzletemberekkel tárgyalt a magyar-amerikai mezőgazdasági kapcsolatok további fejlesztéséről. Több pincészetet és organikus farmot meglátogatott, ahol a modern termelési módszerekkel ismerkedett meg, s tárgyalt Los Angeles megye mezőgazdasági biztosával.

A vidékfejlesztési miniszter látogatást tett az Egyesült Államok legnagyobb presztízsű mezőgazdasági felsőoktatási intézményében, a Davis-i Kaliforniai Egyetemen, ahol megtekintette az egyetem élelmiszeripari kísérleti laboratóriumait. Az egyetem dékánjával folytatott megbeszélésein megállapodtak arról, hogy a hasonló profilú magyar felsőoktatási intézményekkel való együttműködés kialakításának érdekében kölcsönös lépéseket tesznek. Mindkét fél érdekelt abban, hogy a mezőgazdasági kutatóközpontok között is együttműködés alakuljon ki.

A vidékfejlesztési miniszter, aki washingtoni tárgyalásait követően érkezett a nyugat partra, találkozott a helyi magyar közösség vezetőivel is. A miniszteri delegáció tagja volt Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár és Kiss István, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója is.

 

Mint említettük föntebb, Haraszthy Ágoston és fia, Árpád nevéhez kötődik a zinfandel szőlő elterjesztése Észak-Amerikában. Bizonyos adatok arra utalnak, hogy az 1848-49-es szabadságharcos kormány hadügyminisztere, Mészáros Lázár is részt vett a szőlőfajta kijuttatásában.

 

Info: http://www.saukcity.net;

Agoston Haraszthy, 1812?1869: Aristocrat, Entrepreneur, Official, Winemaker;

Count Agoston Haraszthy;

http://buenavistacarneros.ewinerysolutions.com/historic-winery;

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás