Hír | 2017.04.14.

A kadarkáért: ingyen oltványok Csongrádról

A kadarkáért: ingyen oltványok CsongrádrólUngerbauer György
2017.04.14. A filoxéravész előtt a történelmi Magyarország szőlőterületeinek 60 százaléka kadarka volt.

Elitborinfo -Dlusztus Imre

Ez a különleges, munkaigényes, egyszerre balkáni és közép-európai fajta nagyon jól érzi magát a Kárpát-medencében, különösen a Szekszárdi és a Hajós-Bajai borvidéken. Ugyanakkor szép bort ad a Kunsági, az Egri, a Villányi és a Csongrádi borvidéken is. A fajta fennmaradásáért és elterjesztéséért Ungerbauer György bármilyen mennyiséget igénylő vásárlónak ingyen adja az oltványt.

A miheztartás végett a bokrosi birtokon európai gyökeres szőlő szaporítóanyag előállítással foglalkoznak. „Miénk az Alföld legrégebbi telepe, jelenleg 40 fajta szőlő szaporítóanyagát állítjuk elő és értékesítjük.” Csemegeszőlőket, fehér- és vörösbor szőlőket nevelnek itt. Egyaránt kiszolgálják a hobbikertészeket és a nagytételes ültetvény telepítőket is. A szőlőiskola felszedése november első felében történik, és fagymentes időben november elejétől a következő év április közepéig folyamatos az árusítás.

A negyven hektár saját szőlőültetvény mellett tizenöt hektáron termesztenek szaporítóanyagot. Ez a terület teljes egészében automatikusan öntözhető. „Fél évszázad tapasztalatával a hátunk mögött vevőinknek vásárláskor szaktanácsot is adunk, segítünk a szőlőfajta kiválasztásában. És most a kadarkát preferáljuk” – hangsúlyozza az oltványtelep alapítója.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás