Hír | 2014.03.13.

A gördülékeny kékfrankos Imrehegyről

A gördülékeny kékfrankos ImrehegyrőlA bor
2014.03.13. Tulajdonképpen színlé ez a kékfrankos. Béla Zoltán évek óta kísérletezik a primőr technológiával és évek óta mindig sikerül egy szép, finomszerkezetű, könnyed bort készítenie.

Volt vastagabb és volt vékonyabb éve, de ilyen áradóan gyümölcsös még nem. A kékfrankos élénk sava mindig föladja a leckét a borászoknak, mert ha nincs mögötte (mellette) elegendő test, akkor megbomlik a bor egysége. Ugyanakkor, ha egy kései szürettel (elkésett szürettel) túl lágyak lesznek a savak, a bor gyümölcsössége is lapossá lesz.

Így hát a jól megválasztott szüreti időpontnál kezdődik a primőr kékfrankos pályafutása. Hasonlóan fontos elem a jól végigvitt, nagyon kíméletes technológia. Itt a bogyót épp csak megrepesztik, szinte ép gömböcskékben indul el az erjedés - persze hűtve, zárt térben. A prés visszafogott, mert az a cél, hogy a héjból ne jusson túl sok plusz tannin a borba. Az áztatással kinyert tannin és a színező anyag épp elegendő ahhoz, hogy ez a primőr vörösbor legyen, ám kerülje az általában megszokott primőrök harsányságát.

"Üde, gyümölcsös, finom, szép szerkezetű. Jó ízű, harmonikus. Gördülékeny, frissen gyümölcsös." Ezt írta róla az Elitbor borversenyén a bíráló bizottság véleményét összegző kollegina.

Béla Zoltán kékfrankos primőr bora 92,5 pontot kapott.

Jól megérdemelten.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás