Hír | 2018.06.13.

A Font Kövidinka 2017 a világ legjobbjai között

A Font Kövidinka 2017 a világ legjobbjai között Új dimenzió: kövidinka és gasztronómia

2018.06.13. Franciaországban, a Citadelles du Vin nemzetközi borversenyen sokak számára meglepő, de a hozzáértők körében már-már természetes siker koronázta a soltvadkerti Font Pincészet 2017-es kövidinka borát, melyet aranyéremre érdemesnek talált a zsűri. Hír még, hogy ugyanezen a versenyen a kékfrankos rosé 2017 évjáratú boruk ezüstérmes lett. S ha már e könnyed bortípusnál tartunk, említsük meg, hogy a 2017-es évjáratú cabernet sauvignon rose borukat a Cannes-i „Mondial du Rose” borversenyen ezüstéremmel díjazták.

Dlusztus Imre írása

Nem árt az átlagosnál nagyobb figyelmet szentelni a kövidinka sikerére, mert idehaza kettős tendencia figyelhető meg: miközben egyre több alföldi borászat (Soltvadkert: Font, Lantos, Galántai, Imrehegy: Béla, Kiskőrös: Vass, Kecskemét: Dimenzió, Csátalja: Naphegy, Hajdujárás: Maurer) készít egészen figyelemre méltő kövidinkát, s ezáltal újrateremt egy elfeledett hungarikumot, a másik oldalon tartja magát a slendrián, tapasztalat nélküli lenézés.

A múlt rendszerben meggyalázott kövidinka kiváló termelési biztonságú szőlőfajta. Késői érésű, rendszerint október második felében szüretelik, nem ritkán kisebb fagyok és lombhullás után. Ültetvényeit az őszi fagy gyakran megperzseli, ilyenkor az elvékonyodott bogyók a cukortartalmukat koncentrálják, 18-22 mustfokot adnak. A kövidinka ellenálló és alkalmazkodóképessége igen jó, talajban sem válogat, zöldmunka igénye kicsi, a téli, tavaszi fagyok után jól regenerálódik. Bora könnyed, lágy, kellemes zamatú, gyógynövényes, csalános, gyümölcsös illattal, friss, szomjoltó, vidám íz világgal.

A Fonték díjnyertes kövidinkája kapott egy kis szénsavat, így a benne rejlő gyümölcsök, pontosabban a borba költözött őszi kert illatai egészen mesésen áradnak. Az alma, a birs és a vilmoskörte vibrál a pohárban és némi egres is. Szájban ezeknek a gyümölcsöknek az aromái bújnak össze gyengéd öleléssel. Nem irsai, nem cserszegi, ez egy másik világ. Finom mézecske jelenik meg az aromák tetején, a korty végén pedig egy kis mandula. Méz, virágosság, mandula – ezek a fajta fő jegyei.

Fonték 2 hektáron termesztik a fajtát. 2006 óta foglalkoznak vele, és már az első évtől igen szép darabok gördültek ki a műhelyből. A birtokrész Soltvadkert határában, a Szarvaskút-dűlőben található. A név is mutatja, járnak erre a vadak, ezért Fonték még nem merték megkockáztatni az extrém kései, november végi szüretet, holott a kövidinka szőlő ilyenkor egészen kék lesz, a bor pedig fokozottan koncentrált: mézes aromájú, áradóan virágos, elegánsan gyógynövényes és férfiasan mandulás.

A Font-féle szőlőt ernyő művelésben termesztik az Agrár-Környezet Gazdálkodási Program keretében, gyomirtózás nélkül. Nagy lombfalat hagynak, hogy legyen asszimilációs felület. „Viszonylag fagytűrőnek mutatkozik nálunk is, a tavaszi fagyokat kikerüli azzal, hogy későn fakad. Nagy hozamra képes, ezért jelentős terméskorlátozást igényel. Október közepén szoktuk szüretelni, mert ekkorra be tud érni teljesen. Nálunk, a gasztronómiában és egyéb borszaküzletekben lehet hozzájutni” – mondta Font Gábor főborász.

„A kövidinka az a szőlő, amit valószínűleg sosem ér majd el holmi reneszánsz” – írta a Gault&Millau 2013-ban. Szerintem meg itt van a reneszánsz maga.

Hozzászólások

+ Új hozzászólás