Hír | 2011.11.27.

A fantasztikus Brutler Syrah

A fantasztikus Brutler SyrahBrutler János
2011.11.27. A Szegedi Móra Ferenc Múzeum dísztermében megtartott borbemutatón mindenki jól érezte magát, és volt meglepetés is.

A tudósok borai ? A borok tudósai szlogennel hirdették meg azt a nagyszabású találkozót, amelyen tizenegy Kárpát-medencei borász (Luka Enikő, Laposa József, Légli Ottó, Takler András, Bott Frigyes, Tiffán Zsolt, Brutler János, Kaló Imre, Balla Géza, Áts Károly és Maurer Oszkár) találkozott mintegy kétszáz borkedvelővel a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága védnökségével. Nehéz megmondani, hogy melyik mutató volt a nagyobb, mármint az egy négyzetméterre jutó zseniális borászoké vagy az akadémikusoké, mindenesetre emelkedett hangulatban telt az öt és fél óra. Jó volt hallani Balla Gézának, a Határon-túli Magyar Borászok Szövetsége vezetőjének köszöntőjét.

A Pápai Róbert, szegedi borkereskedő által szervezett rendezvényen több újdonság, érdekesség is bemutatkozott. A borászok hivatalosan három-három tétellel érkeztek, azután kiderült, hogy van még egy-két fajta az autóban vagy az asztal alatt. Így aztán alapos munkára kényszerültek azok, akik teljes képet akartak kapni a kínálatról.

Elitbor az est szakmai támogatójaként Nagy Emesével, Tompa Imrével és Ertsey Dániellel kóstolt kitartóan, nemzeti elkötelezettséggel. A sok gyönyörű tételből egyet emelnénk ki, mégpedig Brutler János krasznabélteki borász syrah borát, ami mindannyiunkat elbűvölt. Brutler János három éve költözött vissza oda, ahonnan még 1982-ben települt ki Németországba. A sajátos Ceausescu-i  nemzetpolitika jegyében akkoriban a romániai magyarságot lebozgorozták (hazátlannak nevezték), a német ajkúakat pedig jó pénzért eladták az NSZK-nak. Butlerék így kerültek vissza oda, ahonnan az őseik települtek a Partiumba Mária Terézia idején.

Brutler János tíz éve foglalkozik a bélteki szőlőkkel és három éve döntött úgy, hogy a komoly borászkodáshoz oda kell költözni a szőlő, a pince mellé. Apropó pince! Krasznabélteken a hatszáz lakóházhoz jó sváb szokás szerint háromszáznyolcvan pince dukált. Nos, ebben a környezetben gondozza kis birtokát és kiváló borait Brutler János, aki foglalkozását tekintve anaszteziológus asszisztens. Fia viszont komoly borászati iskolákkal és gyakorlattal rendelkező szakember, aki tanácsadóként besegít a borok készítésébe.

Jegyezzük meg ezt a nevet: Brutler. Sokat fogunk még hallani róla.

Info: www.nachbil.com

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás