Hírek RSS hírfolyam

Gondoltak egy merészet

2011.11.28. Az Araz étteremben a hagyományostól eltérő borvacsora sorozatot indítanak.

A fővárosi Dohány utcában nem pincészetek mutatkoznak be, hanem izgalmas tematika szerint mutatják be az évjáratokat, borvidékeket, fajtákat. Az eseménysorozat első témája az újbor.

Barka Áron és csapata azon nemes feladatra vállalkozott, hogy Magyarország több borvidékéről az idei újbor terméshez különleges és harmóniában tökéletesen passzoló ételsort párosítson. Az izgalmak fokozása végett ezen estén az ARAZ-ban a borkészítés hagyományait őrző, méltán világhírű franciaországi Beaujolais Nouveau-t is megkóstolhatjuk.

Az újbort a szüretet követő erjesztés után egyből a palackba töltik, így ebben a stádiumban áll a bor legközelebb a szőlőhöz, vagyis az elsődleges szőlőillatok és -ízek ilyenkor még dominánsak, ami friss, üde és gyümölcsös jelleget biztosít a bornak. Idővel azonban a palackban is kialakulnak érlelési jegyek, ezért általában a következő év húsvétjáig nevezhetjük e borokat újbornak.

Az est házigazdái:

Kovács Tibor
Kovács András Ferenc
Kovács Ákos


Menüsor:

1. Dúzsi Fürtike: Pácolt vörös tonhal öreg balzsamecettel
2. Figula Zenit: Kacsamáj mignon, körtelekvárral és diós brióssal
3. Chateau Dereszla újbor: Enyhén füstölt zellerkrémleves, bodzás fügeolajjal
4. Takler Pinot Noir Rosé: Lazacfilé csicsóka pürével és málna vinaigrettel

5. Beaujolais nouveau: Erdei gombával töltött ravioli, sütőtökhabbal
6. Villányi bogyólé: Szegfűszeggel megbolondított libamell gesztenye pralinéval és meggyraguval 
7. Béres must:  Karamellizált csipkebogyó parfait, fehércsokoládé-habbal

Időpont: 2011.11.30. 19:00
Ára: 9900 Ft

Ingyenes parkolási lehetőség a szálloda mélygarázsában. Bejárat a Nyár utca felől!
Érkezés: 18:50-ig. A korlátolt férőhely miatt előfoglalás szükséges: 1074 Budapest Dohány u. 42-44. Asztalfoglalás: 36 1-815-1100
További infók: araz@araz.hu; www.araz.hu.

 

A tervezett további témák:

Borvidék bemutatók
ˇ       Az egyre népszerűbb Etyek
ˇ       Szekszárd - Az egyik legnépszerűbb vörösborrégió
ˇ       Eger - Az egervines bikavéren túl...
ˇ       Balaton - Komolyodik a kép...
ˇ       Villány - Bockon es Gerén túl - kis pincészetek nagy erővel...
ˇ       Tokaj - Vinum regnum, rex vinorum

Az utóbbi nagy évjáratok:
ˇ       2009
ˇ       2008

Fajtabemutatók:
ˇ       Furmint február
ˇ       Chardonnay - pezsgő és bor magyar vs külföld
ˇ       Pinot noir - A változatosság gyönyörködtet: lehet pezsgő, lehet bor, néha fehér, sokszor rosé, de a legtöbbször vörös, ha akarom könnyű, ha akarom, testes?

Érdekességek:
ˇ       Bikavérek harca - Szekszárd vs Eger
ˇ       Koncepciók versenye - házasítások vs fajtaborok
ˇ       Nagy magyarok - Régi magyar szőlőfajták újrafelfedezése/mustrája

Araz módi