Hírek RSS hírfolyam

Borallergia

2011.11.18. Világszerte 500 millió ember szenved borallergiában.

Míg a legtöbb allergiának szezonja van, a borallergiában szenvedőknek miden pohár bor újabb megpróbáltatást jelent dán kutatók szerint, akik világszerte 500 millióra becsülik az ebben a betegségben szenvedőket ? adta hírül az MTI. A borallergiások tünetei a szénalázas rohamra emlékeztetnek: bepirul a szemük és bedugul az orruk, köhögnek és prüszkölnek és a légzésük is nehézzé válik - semmiképp nem jó érzés.

Dán kutatók olasz bor elemzése útján közelebb kerültek a rejtély megoldásához. Giuseppe Palmisano és dán munkacsoportja olasz chardonnay tanulmányozásával foglalkozott, dolgozatukat a Journal of Proteome Research közölte.

Az allergiát okozó elemek mind a vörös-, mind a fehér borokban megtalálhatók. Ezek olyan cukorfélék, amelyek fehérjékhez kötődnek, ezért kémiai nevük glikoprotein. A borok az emberek nyolc százalékának okoznak allergiás tüneteket, és az már eddig is ismert volt, hogy egy százalék a kéntermékeknek tulajdonítható. Ezeket a borászok használják a borkészítés során, de a lényegesen gyakoribb allergéneket eddig nem ismerték.

Palmisano professzor és munkacsoportja 28 glikoproteint mutatott ki a chardonnay elemzése során. Volt ezek között olyan is, melyet most mutattak ki először. A vizsgálatok igazolták, hogy ezek a glikoproteinek több olyan növényhez vagy gyümölcsféléhez hasonlítottak, amelyek túlérzékenységet okozó hatása jól ismert. A kutatók azt remélik, hogy ez a fölismerés segíthet olyan szőlőket termeszteni és olyan borokat készíteni, melyek nem lesznek allergén tulajdonságúak.

Szakértők viszont hangsúlyozzák, hogy a glikoproteinek egy része alapvetően kell a bor ízéhez, zamatához, ezért még sok kutatómunkára van szükség, amíg tisztázható, melyek az allergiát okozó, borba nem való molekulák és melyek a nélkülözhetetlen ízforrások.

Egészségére?