3. Franc&Franc



2017.11.15. Cabernet franc fórum és kóstolónap. Villányi borvidék, 2017. november 24-25.
Elitborinfo - Győrffy Zoltán
A Villányi borvidék összefogásának jeleként született meg 2015-ben az első FRANC&FRANC nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor a Loire-menti cabernet franc termelőket és boraikat láttuk vendégül.
Tavaly egy újabb fejezetet írtunk a Villányi Franc történetkönyvébe, hiszen azokat az európai bortermelőket invitáltuk Villányba, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort, a kiemelt partnerek 2016-ban az olasz Friuli Grave régió és a Balkán-térség cabernet franc termelői voltak.
A két éve bevezetett VILLÁNYI FRANC márkanév a prémium és szuper prémium villányi cabernet franc borok közösségi megnevezése, amely saját logóval, márkajelzéssel rendelkezik. Szeretnénk, ha ez a márka a hazai piacon is egyre sikeresebben szerepelne, ezért az idei rendezvény vezértémája a Magyar borpiac és a cabernet franc.
2017. november 24. péntek, Mokos Pincészet Palkonya
Fórum a hazai borpiac megismerésére
9.00-9.30 Regisztráció
9.30-9.45 Köszöntők: Bock József elnök, Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Gere Andrea borász, Gál Zsombor főosztályvezető, MTÜ
9.45-10.05 Villány, Eredetvédelem, Hozzáadott érték – Gál Péter helyettes államtitkár, FM
10.05-10.35 A Villányi eredetvédelem 10 éve (3 bor kóstolásával) - Jekl Béla elnök, Villányi Borvidék Borbíráló Bizottsága
10.35-12.00 Villányi Franc Kóstoló (12 bor kóstolásával) – Horkay András elnök, Országos Borszakértő Bizottság
12.00-12.15 Kávészünet
12.15-13.00 Hordókísérletek a Cabernet franc fajtával Villányban (6 bor kóstolásával) – Ruppert Ignác ügyvezető, Cellarius Kft. és Szakál Zoltán borász, Csányi Pincészet
13.00-13.30 Villányi Franc: Stílusok és Piacok – Fiáth Attila docens, Corvinus Egyetem
13.30-14.00 A Villányi Franc a sommelier szemével - Szik Mátyás sommelier
14.00-15.00 Ebédszünet
15.00-15.30 Villányi Franc és Fogyasztási Trendek - Törőcsik Mária intézetvezető, PTE KTK
15.30-15.50 Hogy adjuk el a Villányi Franc-t? - Herczeg Ágnes borszakértő
15.50-16.10 Villányi Franc: kereskedelmi szempontok - ahogy a borbeszerző látja - Bárczi-Elek Ágnes beszerzési vezető, Auchan Magyarország
16.10-16.30 A Villányi Franc helye a gasztronómiában – Csapody Balázs elnök, Pannon Gasztronómiai Akadémia
16.30-16.50 Kávészünet Villányi Falatok kíséretében (Pauli Zoltán)
16.50-17.50 Magyar Cabernet franc Válogatott Kóstoló – 7 Tétel – Romsics László vezérigazgató, Csányi Pincészet, Horkay András
17.50-18.30 Kerekasztal, értékelés
A fórum résztvevői ingyenesen részt vehetnek Gereben Zita Kvintet péntek esti koncertjén 21.00 órától a Bock Pince kupolapincéjében, előzetes regisztrációt követően a [javascript protected email address] e-mail címen.
2017. november 25. , szombat, Vilányi borvidék
Kóstolónap
2017. november 25-án, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhetünk meg a legújabb és már piacon levő legszebb Villányi Franc-okkal.
A programot kora délelőtt köszöntő és napindító koccintással kezdjük, majd öt kóstolóhelyszínen több mint 50 villányi, hazai és külföldi pincészet boraival ismerkedhetnek meg a résztvevők. A hatodik helyszínen, a Kúria rendezvényházban az ebédről villányi séfek gondoskodnak.
A pincészetek közötti közlekedést buszokkal biztosítjuk. A rendezvényen öt busz közlekedik, amelyeket színkódokkal láttunk el. Minden busz programja azonos, csak a menetrendje változó. Az indulás és befejezés helyszíne természetesen szintén azonos (Diófás tér).
Program:
10.00 regisztráció Bock Pince
11.00 körutak kezdése
Helyszínek: Gere Attila Pincészete, Polgár Pince, Csányi Pincészet, Tiffán Pincészet, Bock Pince
18.00 program zárása
VILLÁNYI FRANC
A cabernet franc szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol az ültetvények 14%-át teszi ki. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és a sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad. A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is.
A Villányi borvidék hosszú ideje tartó együtt gondolkodás és összefogás gyümölcseként 2014. májusában jelentette be, hogy átdolgozta eredetvédelmi rendszerét és életre hív egy új borvidéki márkát. Ez a fajtabor lett Villány kiemelt vezérterméke. A borvidéken termő cabernet franc-ok nemzetközi mezőnyökben is egyre-másra bizonyítják, hogy Villányban érdemes még nagyobb hangsúlyt kapnia ennek a vörösbornak.
A premium és super premium kategóriákba sorolt 100% franc-ok Villányi Franc márkanév alatt kerülnek a fogyasztók elé.
A premium Villányi Franc max. 60 hl/ha terheléssel szüretelt szőlőből készülhet, a 100% cabernet franc legalább egy éves fahordós érlelést kap, s a hosszú palackos érlelést is meghálálja.
A Villányi Franc super premium minőségben azt jelenti, hogy 100% cabernet franc-ból készül, maximum 35 hl/ha terheléssel. Minimum egy évet tölt fahordóban és egyet palackban. Ezt a minősítést először a 2014-ben szüretelt szőlőből származó borra lehet kérni.
További információ:
Győrffy Zoltán 70 311 98 35 vagy [javascript protected email address]
Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!