Érdekli? | 2017.11.15.

3. Franc&Franc

3. Franc&FrancVivát Villány

2017.11.15. Cabernet franc fórum és kóstolónap. Villányi borvidék, 2017. november 24-25.

Elitborinfo - Győrffy Zoltán

 A Villányi borvidék összefogásának jeleként született meg 2015-ben az első FRANC&FRANC nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor a Loire-menti cabernet franc termelőket és boraikat láttuk vendégül.

Tavaly egy újabb fejezetet írtunk a Villányi Franc történetkönyvébe, hiszen azokat az európai bortermelőket invitáltuk Villányba, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort, a kiemelt partnerek 2016-ban az olasz Friuli Grave régió és a Balkán-térség cabernet franc termelői voltak.

A két éve bevezetett VILLÁNYI FRANC márkanév a prémium és szuper prémium villányi cabernet franc borok közösségi megnevezése, amely saját logóval, márkajelzéssel rendelkezik. Szeretnénk, ha ez a márka a hazai piacon is egyre sikeresebben szerepelne, ezért az idei rendezvény vezértémája a Magyar borpiac és a cabernet franc.

 2017. november 24. péntek, Mokos Pincészet Palkonya

Fórum a hazai borpiac megismerésére

9.00-9.30   Regisztráció

9.30-9.45  Köszöntők: Bock József elnök, Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Gere Andrea borász, Gál Zsombor főosztályvezető, MTÜ

9.45-10.05 Villány, Eredetvédelem, Hozzáadott érték – Gál Péter helyettes államtitkár, FM

10.05-10.35 A Villányi eredetvédelem 10 éve (3 bor kóstolásával) - Jekl Béla elnök, Villányi Borvidék Borbíráló Bizottsága

10.35-12.00 Villányi Franc Kóstoló (12 bor kóstolásával) – Horkay András  elnök, Országos Borszakértő Bizottság

12.00-12.15 Kávészünet

12.15-13.00 Hordókísérletek a Cabernet franc fajtával Villányban (6 bor kóstolásával) – Ruppert Ignác ügyvezető, Cellarius Kft.  és Szakál Zoltán borász, Csányi Pincészet

13.00-13.30  Villányi Franc: Stílusok és Piacok – Fiáth Attila docens, Corvinus Egyetem

13.30-14.00 A Villányi Franc a sommelier szemével - Szik Mátyás sommelier

14.00-15.00  Ebédszünet

15.00-15.30  Villányi Franc és Fogyasztási Trendek - Törőcsik Mária intézetvezető, PTE KTK

15.30-15.50  Hogy adjuk el a Villányi Franc-t? - Herczeg Ágnes borszakértő

15.50-16.10 Villányi Franc: kereskedelmi szempontok - ahogy a borbeszerző látja - Bárczi-Elek Ágnes beszerzési vezető, Auchan Magyarország

16.10-16.30 A Villányi Franc helye a gasztronómiában – Csapody Balázs elnök, Pannon Gasztronómiai Akadémia

16.30-16.50  Kávészünet Villányi Falatok kíséretében (Pauli Zoltán)

16.50-17.50 Magyar Cabernet franc Válogatott Kóstoló – 7 Tétel – Romsics László vezérigazgató, Csányi Pincészet, Horkay András

17.50-18.30  Kerekasztal, értékelés

 A fórum résztvevői ingyenesen részt vehetnek Gereben Zita Kvintet péntek esti koncertjén 21.00 órától a Bock Pince kupolapincéjében, előzetes regisztrációt követően a [javascript protected email address] e-mail címen.

 2017. november 25. , szombat, Vilányi borvidék

Kóstolónap

2017. november 25-án, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhetünk meg a legújabb és már piacon levő legszebb Villányi Franc-okkal.

A programot kora délelőtt köszöntő és napindító koccintással kezdjük, majd öt kóstolóhelyszínen több mint 50 villányi, hazai és külföldi pincészet boraival ismerkedhetnek meg a résztvevők. A hatodik helyszínen, a Kúria rendezvényházban az ebédről villányi séfek gondoskodnak.

A pincészetek közötti közlekedést buszokkal biztosítjuk. A rendezvényen öt busz közlekedik, amelyeket színkódokkal láttunk el. Minden busz programja azonos, csak a menetrendje változó. Az indulás és befejezés helyszíne természetesen szintén azonos (Diófás tér).

Program:

10.00 regisztráció Bock Pince

11.00 körutak kezdése

Helyszínek: Gere Attila Pincészete, Polgár Pince, Csányi Pincészet, Tiffán Pincészet, Bock Pince

18.00 program zárása

VILLÁNYI FRANC

A cabernet franc szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol az ültetvények 14%-át teszi ki. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és a sok napsütés melengette szőlő  markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad. A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is.

A Villányi borvidék hosszú ideje tartó együtt gondolkodás és összefogás gyümölcseként 2014. májusában jelentette be, hogy átdolgozta eredetvédelmi rendszerét és életre hív egy új borvidéki márkát. Ez a fajtabor lett Villány kiemelt vezérterméke. A borvidéken termő cabernet franc-ok nemzetközi mezőnyökben is egyre-másra bizonyítják, hogy Villányban érdemes még nagyobb hangsúlyt kapnia ennek a vörösbornak.

A premium és super premium kategóriákba sorolt 100% franc-ok Villányi Franc márkanév alatt kerülnek a fogyasztók elé.

A premium Villányi Franc max. 60 hl/ha terheléssel szüretelt szőlőből készülhet, a 100% cabernet franc legalább egy éves fahordós érlelést kap, s a hosszú palackos érlelést is meghálálja.

A Villányi Franc super premium minőségben azt jelenti, hogy 100% cabernet franc-ból készül, maximum 35 hl/ha terheléssel. Minimum egy évet tölt fahordóban és egyet palackban. Ezt a minősítést először a 2014-ben szüretelt szőlőből származó borra lehet kérni.

További információ:

Győrffy Zoltán 70 311 98 35 vagy [javascript protected email address]

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás