Hír | 2011.11.16.

24,5 mustfokos sárgamuskotály

24,5 mustfokos sárgamuskotályBenkőék régi pinceága
2011.11.16. Benkő Sándorné az aszúszemekről és a türelemről

Benkőék nagy forgalmú borászatot visznek Tokajban. Ha szabad ilyet mondani, ők készítik a mindennapok tokaji borát, azaz rengeteg múlik rajtuk abban, hogy a fiatalok, kispénzűek és alkalmi ivók milyen képet alakítanak ki a tokajiról.

?Múlt hét pénteken nálunk is véget ért a szüret. A furmint volt az utolsó, amit szedtünk, ez is már egy kései szüret lett, nem kevés maradék cukorral. Szép hosszú őszünk volt, így ez az évjárat mennyiségben,  illetve minőségben is kitűnő. A sárgamuskotályt 24,5, a hárslevelűt és a furmintot 22-23 mustfokkal szüreteltük. Az aszúszem azonban kevés volt, ennek oka, hogy szeptember végén nem volt elég eső, így nem képződött botrytis? ? foglalja össze a tapasztalatokat Benkő Sándorné Teréz, aki mindig szívesen beszél a tokaji hagyományvilágról is a pincéjükbe betérőknek.

?Nincs két egyforma év, de a talaj, a szőlész és borász szaktudás adott, így elégedettek vagyunk. 265-270 gramm maradék cukros mustjaink vannak, az erjedés még nem indult meg, most fogjuk beindítani. Ez már azonban teljesen a borász feladata, nálunk a férjemé. Azt kell, hogy mondjuk ez az alapanyag abszolút szamorodni minőséget fog hozni. Ugyanakkor nem akarunk semmit elkapkodni, nem mi döntünk, hanem a természet.?

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás