Hír | 2013.10.15.

?Tizenkilencre lapot húzok?? ? mondja Béla Zoltán

?Tizenkilencre lapot húzok?? ? mondja Béla ZoltánBéla Zoltán és a kedvenc pinot
2013.10.15. Imrehegyi szüreti körkép a sokszínű borásztól.

Béla Zoltánt és borait egyre kevesebbeknek kell bemutatni a boros publikum köreiben. A Duna Borrégiós borász Imrehegyen készíti borait, melyek híven mutatják be a Kunsági borvidék sokszínűségét. Az alföldi dűnék és dűlők szerelmesével beszélgettünk egy kis faggyal és esővel a háttérben.

?A 2013-as évjárat elsősorban  a fehér és rozé boroknak kedvezett. Ugyanakkor az eddig kóstolt rozék is visszafogottabb illatúak . Talán a kékfrankos egy kissé kiugrik a többi közül, több aromája van, bár így is mérsékelt illat és zamat anyagokkal bír. Mi itt a pincészetnél több rozét is készítünk ebben az évben ,  zweigelt rozét, pinot noirt,  kékfrankost és pinot noir-kékfrankos-cabernet sauvignon házasítást, így elég széles az összehasonlítási alap?- adja meg az alaphangot az imrehegyi borász.

?Fehér borok tekintetében elmondhatom , hogy a már kész újborokat igazán finom savak jellemzik. Ilyen mindenek  előtt  a nektár és az ezerjó is különösen szép. Az olaszrizling még fenn van, valamint még némi ezerjó, és érdekességképpen egy kis rajnai rizling is, ahol látunk esélyt némi botrytisra. Ez egy kis kockázatot jelent, de úgy döntöttem 19-re lapot húzok.  A nektárból is van még kint, sok vizet vettek fel a bogyók, majd meglátjuk mi lesz belőle. A 2013-as évjárat olyan szempontból különleges számunkra, hogy idén először készítünk traminit,ez igazi szűztermés lesz. A cabernet sauvignonnál megfagyott a levél, már igazán nem lehet sokáig kint hagyni, vagy a seregélyek fogják leszüretelni?-  összegez a borász, s mi is kíváncsian várjuk a fejleményeket.

?Általánosságban elmondható erről az évjáratról, hogy a termésátlagok korrektek, 80-110 mázsa közé tehetőek hektáronként.  A szőlőárakról csak annyit, hogy nem eléggé széthúzott a mezőny. Addig nem lesz előrelépés, amíg nem lesz 40-50% árkülönbség az asztali és minőségi bort adó szőlők között.?

Rákérdezünk a nagy területen művelt kékfrankosra is, mivel 2010-es primőr változatával a telten gyümölcsös típust sikerült bevezetnie a piacra. ?A kékfrankos a térségben, s valójában az egész országban is az egyik olyan fajta, mely leginkább idomul az itteni és a Kárpát-medencei  viszonyokhoz.

A pincészet külön színfoltja a nektár borok mellett a primőr kékfrankos, ezért csak kötjük az ebet a karóhoz. ?Ez külön technológiával készül, az idei még a tartályban van. Nem préseljük a szőlőt, csupán fizikai léelválasztás történik. Az így kapott bor kevés polifenolt és tannint tartalmaz, egy igazi meggypiros, könnyű bor. A jó primőr bor egyfajta melegséget sugároz, szinte harapni lehet. Az igazi oportót ebben a témában nem lehet megverni, de ezt a bort oda lehet tenni mellé. Az Algyői Halászcsárda, mely benne van Magyarország TOP10 halászcsárdájában, ezt a bort választotta a csárda borának?.

Kevesebb helyismerettel rendelkező olvasóinknak jegyezzük meg, hogy sok szegedi szerint az algyői halászcsárdában (no meg a Kiskőrössyben) készül az igazi, passzírozott, sűrű alaplével készülő, tüzes halászlé. Ehhez valóban kiválóan illik Béla Zoltán primőr kékfrankosa, ami minden kortynál dalol a nyelven.

Megtudjuk azt is, hogy november 14-re már több borukat lehet majd kóstolni, biztosan készen lesz az ezerjó, és több rozé, de a 2013-as nektárt majd csak a következő esztendő elejétől kóstolhatjuk.

Még egy kis meglepetés a végére: ?Szeretnénk újra megpróbálkozni idén egy olaszrizling jégborral. Mindössze néhány száz palack készülne belőle. Fantáziát látunk a jégborban, mert ezt a bort azok a fogyasztók is szeretik, akiknek a tokaji borok túl savasak. A jégbornak egyfajta sajátságos krémes jellege van,egészen más struktúrájú, mint például egy kései szüretelésű tramini.?

Várjuk az új traminit, de a többit is.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás