Hír | 2011.11.20.

?Innentől már vegyük azért komolyan??

?Innentől már vegyük azért komolyan??A Légli mint fogalom
2011.11.20. Légli Ottó a Kecskeméti Kertészeti Főiskolán mesélt arról, hogyan kerül valaki az iskolapadból az Év Bortermelői közé.

Légli Ottóról kevesen tudják, hogy a Kecskeméti Kertészeti Főiskolán végzett, egészen pontosan éppen 32 évvel ezelőtt. A napokban szervezett találkozón díszvendégként a rá annyira jellemző könnyedséggel beszélt az itt töltött időről, élményekről, emlékekről a főiskola hallgatóinak.

Légli a bencéseknél végezte el a gimnáziumot s mivel nem volt erőssége a matematika, az egyetem helyett a Kecskeméti Kertészeti Főiskolára esett a választása. A három főiskolai esztendő után a Balatonboglári Állami Gazdaságban töltötte egyéves kötelező gyakorlatát, ahol kutatási vezetőként dobták mélyvízbe. Ahogy ő mondja, nem ez volt a legnépszerűbb részlege a gazdaságnak, viszont az itt tanultakat később jól tudta kamatoztatni.  A ?90-es évek elején saját borászatot alapított mindössze fél hektáron. Borait a kezdetektől fogva saját nevén hozza fogalomba. A történet innentől a legtöbbek számára már ismerős.

?Azt szoktam mondani apámnak, hogy ő nem materiális anyagot hagyott rám, hanem talentumot? ? fogalmazott a híresen jó borász édesapáról.

És az üzenet a mai kor borásznövendékeinek: ?Ami fontos, az a helyi értékek megőrzése, az organikus termesztés. A tőkéink akár 80-100 évesek is lehetnek, az ebben rejlő potenciált kell felfedezni. A területeink a lehető legjobb helyeken vannak kataszteri besorolás szerint, ami az 1700-as évekből maradt fent. Borainkra az egyediség jellemző. Nem szeretem az uniformalizálást, s tudnunk kell, hogy minden termőhelyben ott van az egyediség. Nem a fajták a fontosak, hanem a termőhely. Minden érték meg kell hogy legyen a bogyóban, ezt a pincében már csak elrontani lehet. A boraink olyanok, mint egy háromlábú szék. Az egyik láb a gyümölcsösség, a másik a mineralitás, a harmadik pedig a megfelelő fahordó használat.?

Légli Ottó 1993-tól csak palackban hoz forgalomba borokat. 150 000 palackot értékesít évente, ennek mindössze 5%-a vörösbor, a többi fehér és rozé. Ennek a 150 000 palacknak a 90%- a gasztronómiában talál helyet. Nagy öröm ez a borásznak, hiszen mint mondja, az étkezés és a borok mindig is összekapcsolódtak, kiegészítik egymást.

?A bor olyan, mint a zene, mert azt az első dallam után, míg a borokat az első korty után be lehet azonosítani.?

A birtok fő fajtája az olaszrizling, ebből van a legnagyobb terület, a következő a rajnai rizling, majd a sauvignon blanc, a chardonnay, a furmint, az irsai olivér, a pinot noir, és a kékfrankos követi egymást csökkenő sorrendben. Nézzük a termékpiramist a borász előadásában! A borok első szintje a Légli Blanc, ez a pincészet alapbora, egyszerű, tiszta, közkedvelt. Második a sorban a Lugas, ami egy sauvignon blanc-rajnai rizling házasítás. Gerince a szép savak együttese, mely a balatoni borvidék egyik legfőbb jellemzője. A rozét igazi szoktató bornak tartja, amiről a sörön és boroskólán edzett fiatalokat a bor irányába lehet terelgetni. Ezt követik a birtok dűlős borai, mint a Jánoshegy, a Landord, a híres Bányászó és a Gesztenyés. Magas polcon csücsül a Chariesa, mely nevét a házasított borok első szótagjaiból kapta, névszerint a chardonnay-t, a rizlinget és a sauvignon blanc-t használták fel a bor megalkotásánál.

?Nincs szuperlatívusz? ? ezt is megtudjuk.

Az első ember Légli Ottó, aki azt mondja, túlbecsülik a 2011-es évjáratot. Maximum egy erős közepesre tenné az aszály és a szerencsétlen csapadékelosztás miatt. Azok a régi szőlők, melyek agyagos területen vannak, nem szenvedtek, de a fiatal ültetvényeken termett szőlőt érte az aszály. Bogláron szeptember 5-től október 6-ig folyamatosan zajlott a szüret, egy vasárnapot kivéve. Tiszta borok készülnek ebből az évből, de igazán érdemlegeset majd csak húsvétkor lehet mondani.

?Most jön a neheze?? ? kommentálja a tényt, hogy ő lett a 2010-es Év Bortermelője és a Borászok Borásza is. Ez utóbbi azért fontos, mert 50 borász egymás között választ győztest. A díjak elnyerése egyértelműen nagyobb felelősséget is jelent. Átlépte az 50 000-ik kilométert, sok a meghívás, nagy az érdeklődés, megnövekedett a figyelem. Ahová tud, elmegy, mesél, magyaráz.

?Ahogy az apám mondta húsz év után: Innentől már vegyük azért komolyan??

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás