Hír | 2011.11.25.

?20 éve tanuljuk a borvidéket, még 10-20 év és egészen sokat fogunk tudni róla.?

?20 éve tanuljuk a borvidéket, még 10-20 év és egészen sokat fogunk tudni róla.?Figula Mihály
2011.11.25. Figula Mihállyal újborokról, a 7 hektárról, dűlőkről és a szürke barátról.

?Nagyon szép évet zárunk, hosszú szüretben volt részünk, és szép, hosszú őszben is. Minden borunk a pincében van már. Zajlanak a borászati munkák, a kései szüretelésűek még erjednek, a vörösborainknál az almasavbontás megy végbe. A borok sokáig erjednek, amire nincs igazán jó válasz, hogy miért, de nem baj, hogy így történt. Ami még érdekes, hogy nincs különbség a fehér és a vörösborok között minőség szempontjából, jók a savak mindkét esetben. Nagyon fontos volt a szüret idejének pontos megválasztása, mivel a szeptemberi szinte nyári időjárás hamarabb éretté tette a szőlőket, összecsúsztak a fajták? ? foglalja össze a tanulságokat ifj. Figula Mihály.

?Újborként elkészült a zenit borunk, illetve a kékfrankos rozénk, jó előhírnökei ennek az évnek. Sokkal komplexebb, gazdagabb borok születtek, mint egy éve. Van itt egy újdonság, amihez el kell mondanom, hogy a Figula Pince nem híve annak, hogy desszert bort készítsen, hiszen a világ legjobb desszertbora itt terem Magyarországon, Tokajban. Ám idén mégis készül egy desszertbor, a mi szürke barátunk személyében, aki 26 feletti mustfokkal érkezett a pincébe, 50 g/l maradék cukorral forrt ki magától, nem állítottuk meg az erjedését, hadd teljesedjen ki, határozott, 13 feletti alkoholja van.?

Mivel legutóbbi ott jártunkkor még zajosan erjedt ez a tétel, új időpontért kaptunk a naptárhoz.

?Új borunk a 7 hektár, ami egy termőhely cuvée lesz. Ez egy dűlő, ami épp 7 hektár nagyságú. Erről a 7 hektárról a szőlőket régi szokás szerint egybeszüreteltük és egybe dolgoztuk fel, erjesztettük ki. A felhasznált szőlők a chardonnay, a sauvignon blanc és a szürkebarát. Nagyon különleges íz és illat világa van. Sok dűlőszelektált bort készítünk idén, fontos döntési szempont az ásványosság. Dűlős olaszrizlingünk a Bordoma, az Arácsi és a Csopaki. Vörösboraink közül a Sóskútit emelném ki, ebből utoljára 2006-ban készítettünk bort.? Szerencsére ömlik a szó Mihályból, látszik, gazdag szüretük volt.

Nem kérdezzük, magától jut el az összegzésig: ?20 éve tanuljuk a borvidéket, még 10-20 év és egészen sokat fogunk tudni róla.?

Kicsit visszatérünk a napi aktualitások pinceszintjére. Figuláék idén növelték a hűtőkapacitásukat és befejezték a tóra néző, szépen lejtő borászati központ harmadik épületét. Ez egy érlelőpince kizárólag fahordók számára. A pince felett kóstolóhelységet alakítottak ki. Elitbor járt már ott és érdeklődéssel tapasztalta a szokatlant: a burkolaton és a rejtett fényeken dolgozó szakemberek büszkén elegyedtek szóba a vendéggel, sőt maguktól mutatták be a trükköket. Ők is tudják, hogy különösen szépet hoznak létre.

Figuláék mindössze harminc hektáron gazdálkodunk. ?Nekünk ez elég is. Az ültetvények cseréje folyamatos. Itt nem arra kell gondolni, hogy az öreg szőlőket kivágjuk, hanem a kevésbé jó növénykultúra vagy a mára már alkalmatlan telepítés miatt cserélünk folyamatosan.?

Szőlőt építenek, ahogy azt a régiek mondták a Balaton-felvidéken.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás