Béla Borászat

Szerző: | 2023. június 07. | Duna, Fókusz, Kunsági borvidék | Címkék:

Imrehegy nem a legismertebb települése a Kunsági borvidéknek, de az itt
tevékenykedő borász, Béla Zoltán mindent megtesz azért, hogy közismertté tegye. Mindenesetre
2012-ben a modern birtokközpont átadásakor a falu polgármestere úgy fogalmazott, hogy a borász
révén kerültek föl a térképre. És valóban: Béla Zoltán valóságos művésze a szakmájának, és hát
tudjuk, hogy az alkotás alapja a biztos szaktudás, amely egyedi formát kap a kreatív tehetségtől.
Brüsszelből, a világ négy legnagyobb borversenyének egyikéről háromszor is champion-díjat
(ez a kategória legmagasabb pontszámát elérő bornak jár) hozott el kései szüretelésű nektárral és
olaszrizlinggel, majd idehaza az országos borversenyen a desszertbor kategóriában (értsd az aszúk
között) lett a nektárja az első. Ez már önmagában négy olyan légtornász világszámra emlékeztet,
amelyet lélegzet visszafojtva figyel, majd tombolva ünnepel a publikum. És itt húznám alá még
egyszer, hogy a szőlőbirtok talaja „vakolóhomok”.
70 hektáron a termőtáj legjellemzőbb boraival foglalkoznak itt. Így jelen van az Irsai Olivér, a
cserszegi fűszeres, a nektár, a tramini, a kövidinka és a sárfehér, ezeket egészíti ki a kékfrankos és a
pinot noir, amelyekből ropogós savszerkezetű, arányos rozé, és gyümölcsökben csodálatosan gazdag,
könnyed vörösbor készül. Kis szériában gyöngyözőborok is születnek Irsai Olivér és pinot noir rozé
fajtákból.
Hogy milyen a stílus? Mindenekelőtt elegáns. Zoltánnál semmi sincs túlerőltetve, minden sav
tűélesen van a helyén, minden aroma olyan, amilyen a bor nagykönyvében van megírva, minden fajta
a saját szép gyümölcsösségében teljesedik ki. Távoli vendég mindenképp kóstoljon kövidinkát! Ez az
Alföld, ez a finoman mézes, könnyeden kesernyés, lágy korty a napfényből! És a borturista ismerje
meg a nektárt, ezt az ezer arcú különlegességet, feltétlen harapjon bele a cserszegi húsába,
szippantson az Irsai parfüméből, és feltétlen merítkezzen meg a kénkfrankos meggyében, no meg a
pinot fűszereiben!
Étkezés: 25-30 vendég falatozhat a modern borászat kóstolótermében. Vadragu, töltött
káposzta, halászlé, házi rétes és több más tájjellegű finomság várja az előre bejelentkező vendégeket.
Borkóstolás: a borászat portálja orientáló adatokat közöl, de semmi sincs kőbe vésve.
Minden azon múlik, ki honnan akarja megközelíteni ezt az unikális világot, s hogy milyen mélyen járná
be az ízek és zamatok gazdag erdejét.
Szállás: a borászatnál vagy Imrehegyen nincs szálláslehetőség. A borturistáknak szívesen
segítenek a megfelelő megoldás megtalálásában a szomszédos településeken.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Patikák és patikusok
Mi, svábok
Meggypiros mezben