Események

ChardonnÉJ 2017

borkóstoló
Helyszín: Etyeki Kúria Borgazdaság Winery, 2091 Etyek, Öreghegy
Nyitás dátuma: 2017-06-24
Ár: 8000 Ft

Az idén pont Szent Iván napján, június 24-én, szombaton szervezi meg az Etyeki Kúria a ChardonnÉJ elnevezésű programját. Visszatérő és új vendégborászatok legszebb chardonnay boraik mellett különleges tételeiket is kóstoltatják a sétálóutcán. Kulináris finomságok a Kúria szomszédjaitól, este grillterasz. A nap megfelelő lecsengéséről a Random Trip Zenekarral Fábián Juli gondoskodik.

Az Öreghegyen kialakított sétálóutcán délután 17 órától 21 lehet a nyolc magyarországi, egy osztrák és a Bortársaság jóvoltából számos külföldi borászat chardonnay borát és világhírű champange-okat kóstolni. A házigazda Etyeki Kúriához (Etyek-Buda) a visszatérő vendégborászatok mellett – Nyakas Pince (Etyek-Buda), Villa Tolnay Borház (Badacsony), Gróf Buttler Borászat (Eger), N.A.G. Kézműves Borászat (Mátra), Miklós Csabi Pincéje (Mór), Pannonhalmi Apátsági Pincészet (Pannonhalma), Sauska Tokaj (Tokaj), Esterházy Borászat (Burgendland), Bortársaság az idei évben csatlakozott a Figula Pincészet (Balatonfüred-Csopak), az Etyeki Borút Egyesület (Etyek-Buda), a Babarczi Szőlőbirtok és Pince (Pannonhalma) valamint a Pajzos –Megyer Pincészet (Tokaj) is.

A kereskedelemben megtalálható tételek mellett sokan a különlegességnek számító reserve tételekkel is készülnek.

A kulináris finomságokat az Etyeki Kúria szomszédai szolgáltatják: délután az Etyek M lakásétterem, az Etyeki Sörmanufaktúra, a Halmi Pince Szörp és a házi sajtos Zsuzsa asszony. A fény diadalának és a Nap ünnepén este a tűzrakás mellett grillterasz lesz.

Este 21 órától a Random Trip – Fábián Juli, Heincz Gábor „Biga”, Zeek, Zahár Fanni, Szebényi Dániel, DJ Q-Cee és Delov Jávor koncertezik és gondoskodik az est megfelelő lecsengéséről.

Sétálójegyek az Etyeki Kúria Borgazdaságban és honlapján és a jegymester.hu oldalon 9.800 forintos áron kaphatók, a jegy ára tartalmazza a délutáni kóstoló árát, a busztranszfert és a koncerten való részvételt. A buszra a rendezvény@etyekikuria.com email-címen kell regisztrálni.

A Chardonnay az egész világon közkedvelt borfajta. Kezdetben leginkább burgundiában terjedt el, de ma már szinte mindenhol megtalálható. Hazánkban mintegy 3000 hektáron a nyolcvanas évek óta termesztik. Az Etyeki borvidék is elkönyvelhet nemzetközi sikereket evvel a borfajtával. Nevét valószínűsíthetően az azonos elnevezésű „Chardonnay” kis faluról kapta, elterjedését elsősorban a szerzetes kolostoroknak köszönheti.

Jellemzően két nagy csoportja osztják a belőle készített bort, az egyik a korábbi szüretelésű és reduktív eljárással a másik pedig az érettebb és fahordós érlelést is kapó változat.

A fehérborok mellett a pezsgőkészítésnek is nélkülözhetetlen hozzátartozója.

Zöld alma, fehér virágok, citrusok, barack, ananász, mangó, vajas, vaníliás, kókuszdiós vagy füstölt, ebben az íz- és illatkavalkádban merülhetnek el a június 25-én az Etyeki Kúria Borászathoz ellátogató érdeklődők.