Vincze Béla

Egri borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 3300 Eger, Mester u. 2.
Weboldal: www.vinczebela.com
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 36/-427-515, 20/ 537-9337, 20/ 983-7615
Fajtaösszetétel: Chardonnay, pinot noir, kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, blauburger, syrah.
Vincze BélaAz Év Bortermelője 2005.

Az Egerben született tarnaleleszi Vincze Béla első generációs borász. A középiskolában egészen jó volt biológiából és kémiából, s mivel nyert is egy városi pályázaton, amelyben az Eger-környéki szőlők leírása volt a téma, egyenes útja vezetett a kertészeti egyetemre. Nos, a géptant nem szerette meg, sőt még borász sem akart lenni, így kötött ki az Egri Csillagok Tsz-ben mint laboráns. Ami pincemunkási feladatokat is feltételezett. "Állandóan fekete volt a kezem a vörösbor miatt. Lányokkal csak hátra tett kézzel mertem beszélgetni" - emlékezett a katonás időkre.

Ez volt az az időszak, amikor a teljes érési ciklushoz előre, íróasztalnál szervezték meg a szüretet, függetlenül az érés fokától. A téeszből csővel nyomták át a mustot az Egervinnek, bajlódjanak a kezelésével a kombinátnál. Közelgett a rendszerváltás, Vincze Béla a pince vezetője lett, néha egészen szép tételeket is készíthetett. Persze csak azért, mert odajártak egyeztetni a megyei pártelvtársak. A történet folytatása is szocialista árnyalatú. Az Egervin tönkrement és magával rántotta az egri szőlőterületek 95 százalékát művelő szövetkezetet. Pereskedés, majd szétírás következett: a tagok előbb bérelhették, aztán meg is vásárolhatták a területeket.

Így lett magánzó a rendszerváltás hajnalán Vincze Béla, aki 12 hektárral vágott bele az új módiba. Ez a terület azóta megközelítette a 30 hektárt, közben felépült az új feldolgozó és a látványpince, ahová 280 000 téglát épített be Heimann Ferenc építőmester.

Vincze Béláról azt lehetett tudni, hogy szívesen járt el Villányba tanulni az idősebb mesterektől. Sokan úgy is tekintettek rá, mint Tiffán Ede tanítványára. Mindenesetre Vincze borai, különösen a nagy vörösek inkább tűntek villányinak, mint egrinek. Vagy ha tetszik: inkább bordeaux-i íz világúak, mint burgundiak. Ugyanakkor a pincészet nagy hangsúlyt fektet az egri hagyományok követésére, a hosszú és türelmes tölgyfahordós érlelésre.
A 2006-os Bordeaux-i borvilágversenyen 4 bora kapott érmet, közöttük az Egri Bikavér 2003 Arcanum aranyat.

Vincze Béla úttörő munkát végez a biodinamikus szőlészeti eljárások gyakorlati kivitelezésében: "Napjainkban kijelenthető, hogy a mezőgazdasági tevékenység során különböző mesterséges és kémiai vegyszerekkel terheljük a környezetünket. A szennyezés és terhelés csökkentése érdekében alternatív termesztési irányzatok terjedtek el, többek között az integrált, ökológiai vagy biodinamikus gazdálkodás. A Mész-hegy egy szubmediterrán terület, ami helyi védettséget élvez. A Bükki Nemzeti Parkkal közösen kidolgozott szisztéma szerint 2004 tavaszán telepítettem be. A honlapunkon is nyomon követhető módon cabernet franc, merlot, pinot noir és syrah fajtákkal. Még 2005 tavaszán elkezdtem az akkor 1 éves szőlőben a biológiai növényvédelmet. A Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzése alatt három éves átállási idővel 2007 végére sikeresen teljesítettük az előírt vegyszermentesítést."

Természetesen sokkal szívesebben idézek ilyen szövegrészt, mint olyanokat, amelyek a szabálytalan glicerinhasználat miatt borhamisítással vádolták Vincze Bélát. Tény, használt hozzáadott glicerint, amit tiltanak a magyar és az EU-s előírások. Be is zárták a pincéjét, meg is hurcolták a nevét.

Meg is bűnhődött.

De ettől ő még érzékeny, jó ízlésű, kiváló tudású borász.