Thummerer Vilmos

Egri borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 3325 Noszvaj, Szomolyai út 2101/3 hrsz
Weboldal: www.thummerer.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 36/463-269, 20/946-2178
Fajtaösszetétel: Királyleányka, chardonnay, ottonel muskotály, tramini, zenit, sauvignon blanc, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, blauburger, kadarka.
Thummerer VilmosVili Papa

"Amikor reggelente ágyba viszem a kávét, a feleségemmel mindig arról beszélünk, hogy mi a feladatunk a borral. Vasárnaponként ő hozza a kávét. Ezért ilyenkor kávéfőzés közben ő gondolja ki a feladatot és azzal ébreszt" - enged bepillantást Thummerer Vilmos noszvaji bortermelő a mindent meghatározó reggelekbe.

Valóban mindent, az egész életüket meghatározza ez az összetartozás. A falu határtábláján túl fekvő, Szomolyai úti egykori uradalmi pincéből, ami a téesz tulajdonában barlangistálló is volt, a két kezük munkájával varázsoltak irigylésre méltó borászatot, de azokat az éveket senki sem irigyli, amikor a Thummerer-házaspár a riolit tufába vájt lakásban élve nevelte három gyerekét és a szomszédos lejtőkön a több hektár szőlőt.

1992-től nyolc évig éltek barlanglakásban azért, hogy megvalósíthassák az álmukat, a Thummerer-bort. Úgy tűnik, a nehéz esztendők ellenére ugyanolyan vagy talán még mélyebb közöttük a kapcsolat. Bármivel is foglalatoskodnak, egymásra függesztik a tekintetüket.

A gyerekek fölcseperedésével vált kerekké a családi vállalkozás, mivel mindenki kiveszi a részét a vendéglátásra is szakosodott, családi méreteket tekintve nagynak nevezhető, 90 hektár szőlőt gondozó borászat működtetésében.

A háborúval Kárpátaljáról menekülő, németajkú család sok viszontagság után Egerben telepedett le. Thummerer Vilmos édesapja erdész volt, sokáig úgy volt, ő is ezt a viszonylag szabad foglalkozást választja, ami azért is jó döntés lett volna, mert nem igazán kedvelték a szocializmusnak nevezett rendszert. "Amikor apámmal jártuk az erdőt, mindenütt határos volt a szőlőterületekkel. Gyönyörű szőlőhegy volt a Pap-hegy, de azóta szétosztották víkendtelkeknek. Sokat beszélgettünk a szőlőben dolgozó parasztemberekkel, szüretre is jártam hozzájuk."

Innen vezetett az út Kecskemétre a felsőfokú szőlészeti technikumba, ami nem sokkal ezután vált főiskolává, majd a Kertészeti Egyetem karává. Thummerer előbb kertészként dolgozott, és a rózsával keresett pénzen szerezte meg első szőlőterületeit. Hihetetlen szívóssággal, elképesztő lelki erővel dolgoztak élete párjával - nagyon gyakran hivatali ellenszélben - azon, hogy igazi birtokot hozzanak létre.

Nagy ívű, alkotásoktól gazdag pályák esetén megfigyelhető, hogy a főhős nagyon hamar kap komoly feladatot, így vezetői, szervezői képességei korán kibontakozhatnak a hazulról hozott szorgalom és a kreativitás támogatásával. Thummerer Vilmos huszonhárom évesen a nagyrédei kertészetben kapott egy akkora feladatot, aminek pontos elvégzésével egy életre megteremtette önmaga számára a korrekt munkavégzés alapjait.

A személyiség fejlődéséhez, a dacos bizonyítani akaráshoz, a törhetetlen akarathoz és a munka minden elemét kísérő szigorhoz minden bizonnyal hozzájárultak a kegyetlenül nehéz gyermekévek. A csúcsborászok többségénél a negyvenes-ötvenes évek megpróbáltatásaiban generálódott az a fölhajtó erő, amivel mindenkinél magasabbra tudtak jutni. A sváb Tiffán, Bock, Gere családot a kitelepítés viselte meg, Gál Tibornak kisnemesi ősei miatt kellett szorulnia, Kamocsay édesapja a forradalomban ment ki, nevelőapja pedig azért nem számíthatott túl sok jóra, mert a Horthy-rendszerben szolgált katonatisztként. A tipikus magyar borász sorsban mindig találhatunk egy megnyomorgatott kulák fölmenőt vagy egy olyan szerencsétlent, akit majdnem maga alá gyűrt a nehéz kisebbségi lét.

Thummererék erőfeszítéseit ma az egész borértő társadalom süvegeli. Éva lányuk ismert borásszá lett, a noszvaji egykori barlang ma már szinte zarándokhely. Szép, tiszta íz világú, karakteres, egriesen tüzes vörösboraikkal csak a nagyon kellemes, zamatos fehérboraik versenyezhetnek. De ne feledkezzünk meg a sokféle, ízes törkölypálinkájukról sem.

Aki erőt, hitet, magyarságot szeretne meríteni emelt szintű boros környezetben, jelentkezzen be Thummererékhoz Noszvajra!