Spiegelberg

Somlói borvidék

nemzetközi elismerés
Cím: 8478 Somlójenő
Weboldal: www.spiegelberg.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 20/311 4534
SpiegelbergSpiegelberg

Spiegelberg (Stephan) István, a neve után is sejthető, hogy nem egyszerű életutat járt be. Berlinben született, édesanyja magyar, édesapja német. Gyermekkora nyarait német-magyar kisfiúként jórészt Somlójenőn, nagyanyja házánál töltötte, azóta ismeri a hegyet. „Először ’93-ban jött ide s mivel akkoriban hétvégi házat gondolt magának és lovagolt is, keresztül-kasul belovagolta az egész szőlőhegyet és közvetlen környékét. Lényegében 2004-ben döntött Magyarország és a Somló mellett. Ez óta vallja magát igazi somlóinak: aki végleg ideköltözött és télen-nyáron fent él a hegyen; példás ízléssel, invencióval és szeretettel átépített hegyi hajlékában” – írja róla Ambrus Lajos.

Stefan-István a legmélyebb somlai tradíciókat keresi; úgy is rendezte be birtokát. Nem akart borász lenni, ismereteit autodidakta módon sajátította el az évek során. Közel két hektáron gazdálkodik a Somló hegy délnyugati oldalán, az Ilona dűlőben a Szent Ilona kápolna és a Séd forrás között. Borai között megtalálhatóak a Somlóra jellemző fajtaborok és különleges házasítások is. A szőlőt a bioművelést szem előtt tartva gondozza. A vegyszeres permetezés helyett sütőport, narancsolajat és tengeri algát használ a növényvédelemre.

Szereti hosszan érlelni a borait és ezt a borok komoly koncentráltsággal hálálják meg. Nála alacsonyabb a sav, mint az itt megszokott, a bor színe pedig mélyebb, sőt egyenesen aranyló.

A pincészetet 2014-ben a világ TOP 100 borászata közé választotta az amerikai Wine&Spirit magazin. Odaát imádják a különlegességeket és hát New York akkor éppen juhfark lázban égett. Ezzel együtt figyelemre méltó a híres orgánum értékítélete.