Sebestyén Csaba

Szekszárdi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7100 Szekszárd, Kalász u. 26.
Weboldal: www.sebestyen-szekszard.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 74/318-360, 30/378-1210
Fajtaösszetétel: Olaszrizling, cserszegi fűszeres, kadarka, kékfrankos, zweigelt.
Sebestyén CsabaSebestyén Csaba bocskaiban

Nyolc hektárnyi saját terület mellett hasonló mennyiségű bérelt ültetvény adja a Sebestyén-borok alapanyagát. A szekszárdi, természetes módon vörösboros pincészet évek óta a hazai élvonalhoz tartozik. Több házasításuk (Grádus, Icze, Bikavér) több féle módon mondja el, hogy a terroir gazdagságához "csupán" korrekt borászati eljárás kell, máris kész a különleges nagy bor. A dűlőszelektált, Iván-völgyi eredetű kadarka és mellette a standard kadarka birtokbor megmutatja, hogy jó kezekben, jó ízlésre építve a nehezebb, csiszoltabb, de erőteljes sav állományú presztízs bornak és filigrán kisöccsének is van létjogosultsága.

Magam a 2007-es kékfrankosban láttam a legtöbbet, mert a nagyon finoman kezelt újfás érlelés engedte kiteljesedni a gömbölyded tanninokra épülő gyümölcsösséget. A cserszegi fűszeres (2009) pedig komoly meglepetést okozott. A fajta nem túl gyakori Szekszárdon, ezért különleges érdeklődéssel nyúltam a borhoz. Nos, az illatos, elegánsan savas tételekhez képest, itt is illatos, de egy csipetnyi sóssággal jegyben járó, kimondottan izgalmas, összetett savszerkezettel jelentkező borral találkoztam.

De ki is Sebestyén Csaba? Mindenek előtt egy bátor ember. Autószerelőként kezdte, aztán megvilágosodott, hívás érte - hívta a bor istene, aki minden bizonnyal azonos Istennel. Nem félt. Fogta magát, levelezőn elvégezte a kertészeti főiskolát, a városból kiköltözött az Iván-völgybe, s ma a családdal együtt nem hengerfejet, hanem kadarkát bütyköl.

Tehetséges, elhivatott, magyar ember.