Schieszl Vendéglő és Borház

Mátraaljai borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 2011 Budakalász, Budai út 83.
Weboldal: schieszl.hu/
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 70/606-1527
Fajtaösszetétel: Cserszegi fűszeres, tramini, olaszrizling, ottonel muskotály, rizlingszilváni, chardonnay, sauvignon blanc, szürkebarát, kadarka, kékoportó, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, zweigelt, pinot noir, merlot.
Schieszl Vendéglő és BorházIdősebb Konrád

A Schieszl Borház egyszerre hagyományos és új utakat járó vállalkozás. Tradicionális, mert erős helyi kötődésre épül, de új szemléletű, hiszen a budakalászi központba három borvidékről érkezik alapanyag: Villányból, a Mátrából és a Balatonfüred-Csopaki borvidékről. A tisztes borház gyöngyöstarjáni tételeivel lépett ki az országos szakmai nyilvánosság elé ? komoly elismeréseket begyűjtve.

Budakalász történetében fontos szerepet játszik a Schieszl család. Ez a régi múltra visszavezethető família az 1720-as években érkezett Buda környékére, Budakalászon pedig az 1800-as években telepedtek le. Schieszl János 1896-ban létesítette a borozót, a mai Schieszl Vendéglő és Borház ősét. A borozót 1911-től Schieszl Konrád vezette, aki nem csak a borozó, hanem a város életében is fontos szerepet töltött be: virilista, községi közgyám volt, elnöke volt az Egyetértés Dalegyletnek, a Temetkezési egyletnek, az úrbéri testületnek és az önkéntes tűzoltóságnak. 1946-ban kitelepítették és fia Schieszl Sebestyén vette át a borozót. 1970-ben nyílt meg újra a borozó (a későbbi Sebő borozó) mai helyén, amelyet Schieszl Konrád irányít 1973 óta. Konrád bácsi elsősorban vendéglős, de a szőlő- és bortermelésben is eredményes. A Sebő borozó a 2000-es években kulturális szerepet vállalt a város életében, visszatérve ezzel a hagyományhoz, műsoros előadássorozatot, dalesteket szerveznek a helyi zenészek közreműködésével, a repertoárban a 20-as, 30-as évek dalai, nótái, katonadalok, bordalok, szerb és sváb nóták szerepelnek. Ma már ifjabb Schieszl Konrád is bekapcsolódott a családi vállalkozásba. A borozó családi eseményeknek, baráti találkozóknak, zenés rendezvényeknek ad helyet rendszeresen. Az udvar és a kerthelyiség pedig elmaradhatatlan helyszíne lett a budakalászi szüreti felvonulásoknak, báloknak. Az ősi családi ház építészeti értékeinek megtartásával kibővítették a Sebő borozót, amely mostmár Schieszl Vendéglő és Borház névre hallgat.

Az ötödik generációs borász és vendéglős Shieszl család fehér és rozé borait reduktív eljárással készíti, hogy a természetes illat anyagok, a frissesség domináljon, míg vörösboraikat barrique hordós érleléssel, hogy a bor sajátos illattal és ízzel gazdagodjon. A betérő vendégeknek a hazai és sváb ételspecialitások mellé saját termésű csopaki, gyöngyösi és villányi borokkal kedveskednek.