Riczu Tamás

Villányi borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 7800 Siklós, Akasztófa dűlő 3513/5
Weboldal: www.riczutamas.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 70/511 1636
Riczu TamásRiczu Tamás

Riczu Tamásban van egy nagy adag dzsentri, a szerethető fajtából. Hanyagul elegáns öltözködése, beszédstílusa, gesztusai alapján simán elmenne Mikszáth-hősnek. Ráadásul van benne egy jó adag rejtély. Lehet, hogy nem tudatos az álmatag tekintet, lehet, hogy ő csak egyszerűen ilyen, mégis titokzatosnak tűnik. És hát mivel a borai az extra kategóriába tartoznak, még nagyobb nyomatékot kap, hogy Tomi (így hívja őt a borvidéke) különleges figura.

A Villány-járók már két évtizeddel ezelőtt tudták, hallották, hogy Wunderlich Lojzi veje komoly tehetség. Az immár néhai vej a vastag, már-már drabális borok híve volt. Borai komplexek, ízben és zamatban gazdagok, különlegesek, szépek és emlékezetesek ma is, de a drabális helyére belépett a különlegesen finom bársonyosság. A pályafutás Wunderlich Alajosnál kezdődött, majd jött egy egyéni pályaszakasz, azután a Riczu-Stier időszak.

A 2009-es cabernet franc-nal a siklósi szerzőpáros igazolta a jó hírét. Borfogyasztó szemmel nézve szerencsés párosítás volt a kiváló borász és a kőkemény üzletember duója, amiből szenzációs borok születtek. Összehasonlítva a 2013-16-os négy esztendő villányi borvidéki borversenyeinek nagyaranyérmeit és aranyérmeit, Riczu Tamás volt a legeredményesebb borász. Ezt elég mérvadó adatnak tekinthetjük.

Riczu Tamás 2015 végén újra egyéni útra lépett. Keringtek róla legendák vadul átmulatott éjszakákról, de ennek vége. „Otthon keményen fognak” – utal az új életre.

„Ma már arra koncentrálok, hogy a szőlőben minden egyes bogyóért felelősséget tudjak vállalni és egészen a palack lezárásáig ott legyek minden mozzanatnál. Hét hektárt művelek Siklóson, ez mindig, minden formációban megmaradt a tulajdonomban. Negyvenhárom éves vagyok, tapasztaltam eleget ahhoz, hogy ezt a birtokméretet átlássam.”

30-40 000 palack bort akar készíteni, ebből 10 000-et a prémium kategóriában. Biztosak lehetünk a sikerben, mert Riczu Tamás egy dologhoz szenzációasan ért: a borhoz. Bármilyen műfajban szólalt meg eddig, mindig a legtöbbet hozta ki a szőlőből. Pontosabban a kertből, mert a szőlőt ő maga nevelte koncentráltra, ami után a nagyon kíméletes feldolgozás következett. Prés helyett szinte csak simogatás jár a bogyóknak. Így nincs túl nagy lényereség, viszont a héjból kevesebb cseresség jut a borba. A magas exktraktnak és az érett savaknak köszönhetően így is jól érlelhetőek, de már viszonylag fiatalon élvezhetőek a vörösborai. A borász nagy értéke, hogy fehérekben képes könnyedebb tételeket készíteni, sőt a muscat ottonel gyöngyözőt már egyenesen játékosnak kell nevezni.