Polgár Zoltán

Villányi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7773 Villány, Hunyadi u. 19.
Weboldal: www.polgarpince.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 72/492-194
Fajtaösszetétel: Chardonnay, hárslevelű, muscat ottonel, olaszrizling, portugieser, kékfrankos, kadarka, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinot noir.
Polgár ZoltánA bormérnök

"1976-ban volt az első szüretem és már abban az évben palackoztam is." Intő mondat ez Polgár Zoltántól mindazoknak, akik a nyolcvanas évek végére helyezik a villányi magántermelők pályára lépését. Futottak ők már jó néhány kört és túl voltak sok meccsen addigra, mire az országos nyilvánosságnak is föltűnt ez a sokat dolgozó, tehetséges csapat, amelyik mindig kész volt az öltözőben hagyni az esetleges ellentéteket.

Polgár hihetetlen szorgalmú, rendkívül udvarias, sokoldalúan művelt kertészmérnök, aki az 1995-ös országos borversenyen elért kimagasló eredményével vonta magára a szélesebb figyelmet. A beküldött hat borából öt arany-, egy pedig ezüstérmet szerzett. Ezt egyetlen magánpincészet sem tudta megismételni.

A pályakezdő pince még kizárólag fehérborral foglalkozott, amiből aztán könnyen ki lehet következtetni, hogy az első (javarészt bérelt) szőlőültetvényeket a Villányi borvidék siklósi körzeteiben gondozták.

Polgárék csak 1983-ban szüretelték az első merlot-t, amiből természetesen van néhány tucat palack a muzeális részlegben. Az 1985-ös merlot-hoz különös történet kapcsolódik.

Az induló családi vállalkozásban még mindent saját kezűleg végeztek. A hordó mosását, a fejtést, az összes többi pincemunkát, így a pince bővítését is. Már bent voltak a merlot-val töltött hordók, amikor az alá nem támasztott és épp tovább ásott pince beomlott. Néhány hordó tönkrement és elveszett a pinceépítő munka eredménye is. "Nagyon csúnya omlás volt, egészen a felszínig. Ki kellett az összes földet termelni, így hat hónapig a közelébe se férkőzhettem az egy hordó, megmaradt merlot-nak. Mindenféle kezelés nélkül kitűnő állapotban találtam meg" - emlékezett Polgár Zoltán.

Ez a merlot tíz évvel később aranyérmet hozott el az országos borversenyről.

Végül is mi a titka a nagy potenciálnak? Avatatlan ember azt hinné, hogy a vöröseket a tannin, a fehéreket a magas alkohollal jegyben járó sav tartja el sokáig, de a föntebbi példa más magyarázatot igényel. "A jó összhang, a bor belső aránya, a kiérlelt tannin és a sav harmóniája, egyensúlya dönt. Én különben is irtózom a durva tannintól. Ezért beérett szőlőből, kíméletes technológiával készített borokat dobok piacra."

Polgár Zoltán és a borászvállalkozásban dolgozó többi családtag (a felesége, lánya és fia) nem megy át a szomszédba egy kis kísérletezgetésért. Mind a fajtákkal, mind a termőterülettel, mind a vendéglátással kapcsolatban mertek és mernek újat húzni. Polgár szép hárslevelűkkel jelentkezett, de belefogott a siller újraélesztésébe, birtokot vett Szekszárdon e borfajtához megfelelő alapanyaghoz, és a Trezor nevű hatalmas pince sem egyszerűen kóstolóhely, mivel itt gyakoriak a pódiumelőadások és a kiállítások. És akkor a rackáiról, a pinot noir alapú, krémes pezsgőjéről vagy a borász kollégáitól beszerzett borgyűjteményéről nem is beszéltünk.

Polgárnak amilyen széles a mosolya, akkora a nyitottsága. Biztosak lehetünk abban, hogy ennek köszönheti a sikereit.

Kapcsolódó hírek

Ha Villány, akkor cabernet franc

2012.03.15. Különösen erős hangsúlyt fektet a Villányi borvidék arra, hogy megértesse: a cabernet franc, ami nagyon ritkán szerepel önmagában, fajtaborként, itt igazi otthonra lelt. Tovább

Ha Villány, akkor cabernet franc