Nyolcas és Fia Borház

Egri borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 3300 Eger, Kőporos tér 33.
Weboldal: www.nyolcasbor.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 30/8648 813
Nyolcas és Fia BorházNyolcas Tamás

Borok a magasban.

Eger kevésbé ismert, de nagyon igényes, pontosan dolgozó borászata Nyolcas Tamásé és fiáé, Ádámé.

Tamás, a verpeléti gyökerű, büszke egri lokálpatrióta 1980 óta termel bort. A sors a 90-es évek elején Szegedre sodorta egy komoly cég itteni irodájának élére. Kedvesen, kissé zárkózottan, szelíden forgolódott a számára új közegben. Egyszer, szinte szabadkozva elővett egy hordómintát, megkóstolnám-e. Telt, bársonyos, finom savú, gyümölcsös, már-már tökéletes bor volt. Egy igazi bikavér.

Sok idő telt el azóta, és szépen kialakult a birtok, ahol tízéves a legfiatalabb ültetvény, no meg a termékek piramisa, aminek az élén a markáns, izgalmas, komplex bikavér áll. Ezt a sorban egy ásványosan gyümölcsös kékfrankos követi, mellette egy különlegesség gondolkodtat el. Ez egy tölgyfahordóban érlelt, parfümös illatú, zamatokban gazdag muscat ottonel. A sort egy egriesen savas, lendületes olaszrizling és egy fajtajelleges, kesernyés-savanykás, makrancos turán zárja.

„A szőlő megteszi a dolgát, mi csak egyengetjük az útját” - vallja az édesapa, aki 2012-ben elnyerte az Év Szőlőtermelője díjat Egerben.

Jó kezekben van a közel tíz hektáros birtok.