Nagyrédei Szőlőskert Zrt.

Mátraaljai borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 3214 Nagyréde, Borászati üzem 0210/1 hrsz.
Weboldal: www.nagyredeiszolok.hu/
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 37/573-500
Nagyrédei Szőlőskert Zrt.Nagyrédei Szőlőskert Zrt.

Az Év Pincészetei 2002-2010

A magyar borászatban irány-és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította az ?Év Pincészete? kitüntetést. A cím bortermelő gazdasági társaságok kollektív teljesítményét díjazza.

A szőlészeti-borászati ágazat belső békéjét is szolgálta a gondolat, hogy a javarészt családi borászatokat és borász személyiségeket honoráló Év Bortermelője díj mellé felsorakozott a kollektív teljesítményt elismerő, a nagyüzemeket, illetve az ötven hektárnál nagyobb közép- és nagybirtokokat jobban figyelembe vevő Év Pincészete díj. Az Év Bortermelőjét a szakma jelöli és választja meg, az Év Pincészete díjra pályázni kell. Örömteli módon évről évre egyre több birtokon érzik úgy, hogy szőlészeti munkájukkal, fajtaválasztékukkal, boraik minőségével, szakmai és felvásárló integráló tevékenységükkel, az oktatással és a kutatással kialakított kapcsolataikkal, a vendéglátás területén elért eredményeikkel, valamint nemzetközi szerepvállalásukkal jogot formálhatnak a nagy presztízsű díj elnyerésére.

Különlegesség, hogy az eddig kilencszer odaítélt pincedíj háromszor olyan birtokhoz jutott, ahol a főborász kiérdemelte az Év Bortermelője elismerést is: Kamocsay Ákos a Neszmély Hilltop sztárja, alapítója, kisebbségi tulajdonosa; Garamvári Vencel a családi nevét viselő szőlőbirtok alapítója, társtulajdonosa, a keresztnevét tovább vivő pezsgőcsalád (Château Vincent) értelmi szerzője; valamint Bock József, a díjakat halmozó, örökvidám villányi csúcsborász, akinek nem csak vastag, telt vörösborokat és színvonalas panziót, hanem egy jól menő fővárosi éttermet is köszönhetünk.

Nagyrédei Szőlőskert Zrt.

Az Év Pincészete 2002

A sorban először díjazott nagyrédei Szőlőskert szövetkezetből alakult át többféle mezőgazdasági tevékenységet folytató részvénytársasággá. Főborásza az a Bárdos Benjámin volt, aki az elsők között mutatta meg, hogyan lehet nagy mennyiségben is magas minőségű, tiszta, jó ivású, fajtajelleges és elérhető árú borokkal szolgálni a fogyasztót. Ha a mindennapok boráról esik szó, jusson eszünkbe ez a komoly teljesítmény.

Nagyrédén a bor alapanyagát a Mátra dél-nyugati lankáin húzódó ezer hektár szőlőültetvény biztosítja, melynek fajtaösszetételében a hagyományos magyar fajtákon túl (olaszrizling, hárslevelű, piros tramini, muscat ottonel) megtalálhatók az egész világon ismert és keresett chardonnay, sauvignon, cabernet franc és cabernet sauvignon is. A társaság évente 100 000 hl kiváló minőségű bort forgalmazott, négyötöd részben Nyugat-Európa országaiba.

A társaság a hűtőház anyagi problémái miatt 2008-ban felszámolás alá került. A bizonytalan időszakban is tovább folyt a szőlő felvásárlása és feldolgozása, de a sok gond érthető módon nem tett jót a márka imázsának. Jó hír viszont, hogy a belföldi magánszemélyek által birtokolt, mintegy 500 munkavállalót foglalkoztató Jászapáti 2000. Zrt. cégcsoport, amelynek éves árbevétele eléri a 12 milliárd forintot, a hűtőház után 2011 tavaszán a borászatot is megvásárolta, így befejeződni látszik a felszámolási eljárás.

Reménykedésünk alapja lehet, hogy a fiával családi borászatot működtető Bárdos Benjámin szaktanácsadóként a társaság kötelékében maradt.