Mayer Márton

Villányi borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 7773 Villány, Batthyány u. 13.
Weboldal: www.mayerpince.com
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 72/492-410, 20/974-3678
Fajtaösszetétel: Olaszrizling, chardonnay, kékfrankos, portugieser, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot.
Mayer MártonMayer-könyv

Kocsmáros és kereskedő ősök sarja Mayer Márton, aki mielőtt országos hírű borász lett, maga is vendéglátózott. A harkányi strandon vezetett büfét, ahol saját gyártású szénsavas vizet (palackos szódát) is árult. Borozója ma is van Pécsett, de a villányi kóstoltatás egészen más műfaj. Ebben a kisvárosban a legjobbnak kell lenni, mert a 440 (!) bejegyzett helyi bortermelő közül az első száz így vagy úgy közvetlenül érdekelt a borturizmusban.

És Mayer a felesége hatékony segítségével állja a sarat. Pincéje a Bock Panzió közvetlen szomszédságában húzódik meg. Aki ide betér, Mayer boraiban garantáltan a szőlő elsődleges gyümölcsösségével fog találkozni. A termelő egészen 1997-ig nem jelentkezett a hazai piacon, pedig épp úgy, mint a többi jó nevű villányi mester, ő is a rendszerváltáskor lett háztáji borkészítőből valódi árutermelő. Borait addig a németországi rokonokon keresztül értékesítette, s csak unszolásra mutatta meg tudását a nagyobb hazai nyilvánosságnak. Az első villányi borversenyen öt aranyérmet nyert el. Fölfedezte a szakma, ő pedig fölfedezte, hogy itthon is el lehet adni a bort. Sőt az itthoni értékesítés kapcsolatokat szül, s tovább növelhető a bevétel a hozzá járó kóstoló- és szállóvendégekkel.

A három generációs családi ház udvarán található borozóban akár 60 borturista is jól elfér. Bejelentkezésre hideg- és meleg ételekkel, több tételből álló kóstolóval várják a vendégeket.

Országosan az 1998-as évjárattal megjelenő Kopár Cuvée tette ismertté a nevét. A híres dűlő terméséből készített klasszikus bordeaux-i házasítás évről évre kiegyensúlyozott minőségben jelentkezik. Másik nagy bora a Remete Cuvée, amely könnyebben fogyasztható, kékfrankos alapú házasítás.

Mayer nyitott, kedves ember. A jófajta sváb hidegtál mellett szívesen beszélget a vendégeivel, akiknek nagy része visszajáró: tudják, hogy itt a siklósi birtokról származó, elegáns chardonnay, a ropogós rozé, a vastag oportó és a többi bor mindig jó ivású, fajtajelleges, tiszta.

E sorok írója felejthetetlennek tartja a 2003-as és a 2006-os oportót. "Az igazi villányi kékoportó gyümölcsös illattal rendelkezik. Van benne egy olyan komponens, amit füstös ibolyaillatnak tudok jellemezni. Amikor leengedjük a mustot, akkor lehet leginkább érezni a gyümölcsös illatot, különösen, amikor habzik. Ha ezt az illatot sikerül megőrizni, akkor már jó évjáratról beszélhetünk" - foglalja össze a fontos tudnivalók egy részét.

A többiért tessék bekopogni hozzá!