Maurer Oszkár

Szabadka-Horgosi borvidék

Volt Dlusztusunk hozzá
Cím: Hajdújárás, Szarajevó u 16.
Weboldal: www.maurerboraszat.uw.hu
Telefonszám: 30/ 2898-538
Fajtaösszetétel: Szerémi zöld, bakator, olaszrizling, mézes fehér, temerin, bianka, ezerjó, hamburgi mustokály, kadarka, cabernet sauvignon.
Maurer OszkárOszi

Nem messze a homokbuckák határolta Ludasi-tótól, Hajdújáráson a Szarajevó utcában a családi ház mellett lapul meg Maurer Oszkár bortermelő szép, hantolt pincéje. Ezt a pincetípust csak az Alföldön ismerik: a földbe leásnak egy méternyit, a mélyedés fölé boltívet raknak, azt leszigetelik, majd letakarják termőfölddel. Ez is statikai remekmű, akár egy hegyvidéki pince. De itt több réteg rakódik egymásra.

Bakatort kóstolunk, szép, kerek, arányos savszerkezetű, ősi magyar fajtát. Dicsérjük a bort, a gazdát, a földet, ami adta és a múltunkat, amibe ez a különlegesség beleszületett. "Ez a mi erőnk, a türelem. Nekünk nem csak túlélési ösztönünk van, hanem túlélési stratégiánk is. Ki mert volna bejönni ide, Róma és Bizánc közé, ha nem egy magabiztos nemzet? Megmaradtunk szövetségesek nélkül, ellenségektől körülvéve. Ki csinálta ezt meg rajtunk kívül? Akár a cövek, ide vagyunk leverve."

Mondom, több réteg rakódik itt egymásra.

Maurer Oszkár gyümölcstermesztést és szőlészetet tanult, de csak a frontok elvonulása után kezdett el komolyan foglalkozni a szakmával. "A magyar időkben a Csongrádi borvidékhez tartoztunk, most a Szabadka-Horgosihoz. Ezt a bakatort a dédapánk ültette 1909-ben, ma is terem. A kövidinka 1941-es telepítésű. Nagy múltunk van itt. Dédapám az uradalom agronómusaként és borászaként háromszáz hold szőlőt felügyelt" - mutat rá egy újabb nézőpontból az erős gyökerekre.

És hát ott vannak a tüzes, érlelt szerémi borok is. Mintha badacsonyi, somlói vagy Káli-medencéből való borokat kóstolnánk: köves, sós, kemény férfiasság keveredik a fajtajelleges gyümölcsösséggel. Jó rajnait, ízes furmintot kóstolunk. Az olaszrizling megdöbbent. Birsalmasajtos, őszibarackos zamatok, gyümölcsszörpös illatok. A rozé lazac színű, orgonaillatú, bájos. Az 1910-es telepítésű kadarka málnás-meggyes illatokkal hívogat, aztán aszalt íz jegyekkel kényeztet.

Most az a kadarka következik, amelynek vesszőit 1880-ban ültették el itt, a Ludasi-tó melletti homokban. Meglepően élénk savak terítik szét a szájban a friss meggyeket. "Amikor a szabadkai állomásról Doberdóba és az Isonzóhoz vitték a bakákat, szájukban ezeknek a tőkéknek a bora, zamata emlékeztetett az anyaföldre. És már akkor korosnak mondták a szőlőt."

És nincs vége, összehasonlításképp szerémi kadarkát kóstolunk. Akár a cseresznye. "Egy hajtáson egy fürtöt hagyok, attól ilyen gazdag. Nevelni kell, szeretni a szőlőt, akár a gyereket. Aztán mit is csinál az ember? Angyalokat mészárolunk. Ez a világ ahelyett, hogy kitárt karokkal, térdre hullva fogadná a gyermeket, fölzabálja az utódait."

Hajdújárási Kaló Imre? Lelki rokonok? Keressük fel őket és igyunk tőlük szép figyelemmel, nemzeti érdekből - tudatosan.

Kapcsolódó hírek

Borutasellátó (7): Maurer Oszkár, a küldetéses ember

2012.04.07. Felkészülvén a Mezőgazdasági Múzeumban tartandó, április 27-i Duna Borrégiós Bornapra, bemutatjuk azokat a borászokat, akik jelen lesznek boraikkal a rendezvényen. Ma a... Tovább

Borutasellátó (7): Maurer Oszkár, a küldetéses ember
Balla, Maurer, Jekl

Balla, Maurer, Jekl

2012.03.16. A XVII. Nemzetközi Kadarka Borversenyen az élen nem született meglepetés, ha csak az nem, hogy a fajtával eddig nem foglalkozó Koch Csaba a hordómintájával máris a nagyok... Tovább