Maul Zsolt

Villányi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7773 Villány, Baross G. u. 39/a
Weboldal: www.maul.hu
E-mail cím: maul@maul.hu [javascript protected email address]
Telefonszám: 72/492-393, 20/368-1766
Fajtaösszetétel: Chardonnay, portugieser, kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc.
Maul ZsoltAz őserő

A sokarcú, gazdag Villány robosztus vonulatának képviselője Maul Zsolt, aki a családi örökséget bő egy évtizede viszi tovább főállású borász vállalkozóként. Az 1999-ben indult borászatot az akkor mindössze 20 éves tulajdonos kicsiny, 1,5 hektáros családi birtokon kezdte. Kizárólag családi segítséggel, mindenféle szakmai képzés nélkül vágott bele a munkába. 2002-ben elvégezte a Villányi Teleki Zsigmond borászati szakiskolát, majd négy év múlva szerződtette Ruppert Ákost, a jó nevű szőlészt. Most 15 hektárról szüretel.

Ha nem csal az emlékezetem, a 2006-os Latorral lépett át a villányi tehetségek táborából a Villánynál is távolabbra ható profik közé. Szenvedélyes profi, tenném hozzá gyorsan. Ez a színtiszta cabernet franc abban az öltözetben jelent meg, amit csak Villányban képesek szabni. Nem is a fekete szín mondatja ezt, hanem az elegáns ruha illata: az erdei szeder, a ribizli és a kinyitott fűszeres fiók gazdag együttese, ami szabályosan rátört a kóstolóra. A magas alkohol nem is foglalkoztatta az embert, sokkal inkább a pohárból áradó gazdagság. Buja volt ez a bor vagy csak kihívó? Ki tudja.

Mindenesetre Maul Zsolt felhívta magára a figyelmet, holott tudtunk róla. Én például azt írtam be a kis füzetbe, hogy őserő. Aztán ezt kétszer aláhúztam, miután végig kóstoltam a sort. Ott van például a Hedonista, ez a 2009-es merlot, ami a terroir legjobb jegyeit hordozva vakon kóstolva simán beállhatna Gere- vagy Bock-bornak. A pincészet cabernet-i egytől egyig erőteljesek, húsosak, markánsak és gyümölcsösek.

Érdemes idézni a borásztól: "Én nem állok meg, nem ülök le, nem alszom el, nem fordulok vissza. Én nemet mondok arra a szándékra, amely mozdulatlanságra ítél, megköt, korlátoz. És igent mondok, mindig igent, bármilyen csüggedt vagyok, arra, ami megsokszoroz, előre lök, ami arra kényszerít, hogy többet tegyek, mint ami elég vagy szükséges, és többet, mint amivel a többiek megelégszenek. És igent mondok mindenre, ami arra sarkall, hogy harcoljak a megszokás, a belenyugvás és az öregedés szomorúsága ellen.

Vallom, ha legyőzzük jámborságunkat a nemzet, a kor iránt, ha nem félünk a botránytól, a közvéleménytől, megteszünk mindent egy új faj születésének érdekében. Az vagyok, aki beleveti magát a felfedezésbe, nem törődve a veszéllyel, nem bíbelődve múltbéli emlékekkel. Nem azt keresem, amit már mások megtaláltak, nem fogadok el készen kapott gondolatokat, nem ragaszkodom semmiféle sémához és divathoz."

Kapcsolódó hírek

Ha Villány, akkor cabernet franc

2012.03.15. Különösen erős hangsúlyt fektet a Villányi borvidék arra, hogy megértesse: a cabernet franc, ami nagyon ritkán szerepel önmagában, fajtaborként, itt igazi otthonra lelt. Tovább

Ha Villány, akkor cabernet franc