Malatinszky Csaba

Villányi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7773 Villány, Batthyány Lajos u. 27.
Weboldal: www.malatinszky.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 72/493-042
Fajtaösszetétel: Chardonnay, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, kékfrankos, merlot.
Malatinszky CsabaAz elitek borásza

Malatinszky Csaba sok tekintetben számít úttörőnek. A fővárosban ő teremtette meg a modern sommelier szakmát, így - a pohárnok személyes szolgáltatásain keresztül - komoly kapcsolati tőkével tudott elindulni 1997-ben a borászat némiképp sárosabb útján. Malatinszky e metafora ellenére sem ragadt le a szőlősorok között, megmaradt borértő, borszerető embernek, aki az ízlésén keresztül hat vissza a pincemunkára és a szőlészeti tevékenységre, sőt nem rest tanácsot sem adni barátjává fogadott kollégáinak.

Nemzetközi tapasztalatainak és nyitott személyiségének köszönhetően hamar elsajátított és elterjesztett olyan fogásokat és eljárásokat, amelyek puszta kipróbálása másoknak talán évekig tartó morfondírozásukba került volna. A finom seprőn erjesztés franciás fogására (sur lie), a szűretlen bor bevezetésére gondolok, és arra a kísérletére - a cabernet és a pinot, Bordeaux és Burgundia házasítása cabernoir név alatt -, amiért francia földön a bicskáért nyúlnak, nem oltványozási okból. De ez a kísérletező kedv mutatkozik meg a pinot noir és a kékfrankos házasításából született pinot bleu-ben is.

Lendületes vörösborai nem ragadnak bele a tanninba: ezért többen - nem minden él és ok nélkül - figyelmeztető jelnek is tekintik a villányi térségben.

Kapcsolódó hírek

Ha Villány, akkor cabernet franc

2012.03.15. Különösen erős hangsúlyt fektet a Villányi borvidék arra, hogy megértesse: a cabernet franc, ami nagyon ritkán szerepel önmagában, fajtaborként, itt igazi otthonra lelt. Tovább

Ha Villány, akkor cabernet franc