Lőrincz György - St. Andrea Pincészet

Egri borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: St. Andrea, 3394 Egerszalók, Ady Endre u. 88.
Weboldal: www.standrea.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 36/474 018
Fajtaösszetétel: Chardonnay, olaszrizling, pinot gris, rajnai rizling, pinot blanc, viognier, merlot, cabernet franc, pinot noir, syrah, kékfrankos, alibernet, zweigelt.
Lőrincz György - St. Andrea PincészetA jónak gyakorlója

Jelképes erejű, hogy az Év Bortermelője választás eredményhirdetésére a Boldogságos nevű borát hozta el, ami az azonos nevű, egerszóláti dűlőből származó olaszrizling, szürkebarát és sauvignon blanc házasítása. Megüzente tehát Dr. Lőrincz György, aki borászatból szerezte a doktorátusát, hogy Eger nem csupán vörösboros borvidék, sőt: elsősorban fehérboros. Nos, a bikavér legendáján nevelkedett tömegeknek okozhat ez fejtörést, a borkulturált kisebbség régóta tudta (gyanította), hogy ez az igazság. Elegendő ránézni a térképre. (Na és akkor Sopron? - hessentsük el a gondolatot!)

A dolog különleges szépsége, hogy Lőrincz György szívesen és elmélyülten érvel a kékfrankos mint önálló fajta és mint a bikavér fontos alkotóeleme, valamint egy másik kékszőlő fajta, a kadarka mellett. Ez utóbbiról írta: "Elképesztően sokrétű fajta. Azon túl, hogy önmagában is már nagyon érzékeny, különösen változatosan éli meg a termőhelyek, valamint a szőlészeti és borászati hozzáállások sokféleségét." Ezt még megfejelhetjük azzal a ténnyel, hogy doktori disszertációját az "Új típusú vörösborok készítése szénsavatmoszférában" címmel védte meg.

Akkor most mi is a fő csapás irány? Alighanem mindenek előtt a szeretet. Lőrincz György a feleségéről, Andreáról nevezte el a birtokát. És St. Andrea a szőlőivel, lankáival, rejtelmeivel, izgalmával jelenti magát a szerelmet. Ez a túlcsorduló érzés nevezi el a borokat is, és születik Áldás, Napbor, Merengő, Örökké vagy Boldogságos. Ő maga jegyzi föl a képletet: Termőhely + szeretet = nagy bor.

Van a magyar borászat élvonalában egy érdekes vonulat: a szemlélődő, elmélyülni kész, Istent kereső és mindezekkel együtt írni sem rest ív, ami Szepsy Istvánnal kezdődik, Vida Péterig nyúlik el, onnan tér vissza Tokajba Árvay Jánoshoz Egerszalók, Lőrincz György érintésével. És ott van a soraik mögött a szelíd szavú, elmélyült, finom lelkű Figula Mihály, no meg a nagy teoretikus, Gál Tibor.

"Miért lettem én borász? Édesapám és a testvéreim is építőiparban dolgoznak, s egyedül én vagyok, aki más pályára helyezkedett. Igazából csak tovább szerettem volna tanulni, az építőipar pedig nem vonzott, így kiválasztottuk a Kertészeti Egyetemet. Ebben elég volt, hogy itt laktunk az Egri Borvidéken, bár innen nézve valószínűleg ennek így kellett történnie, mert nagy élvezettel csinálom, ez a munkám, a hobbim, és jól érzem magam a bőrömben.

A dolgok alakulásában egyre inkább a Jóisten gondoskodását látom, főként, ha végiggondolom az életem. Pedig nem ilyen környezetben nőttem fel. Gyermekkoromban megkereszteltek, de nem kaptam vallásos nevelést, egyrészt a kor, másrészt a család beállítottsága miatt sem. Ez a szemlélet teljesen eltűnt az életünkből, csak néha, amikor hazamentünk Szabolcsba, akkor találkoztunk evvel. Tavaly viszont odáig jutottunk már, hogy megkereszteltettem az összes gyermekemet, és szinte napra pontosan a keresztelésemtől negyven évre egyházi szertartás keretében elvettem a feleségemet.

Miért lettem én Istenhívő? Szinte hihetetlen számomra, milyen utat járt be ez a pincészet az első öt évben. Nagyon-nagyon sok momentumot említhetnék.

Egy mindent felülmúló élmény volt például, amikor az első Gál Tibor Bikavér emlékversenyt a Pannon Bormustrán a St. Andrea megnyerte. Mi nyertük meg, mi, akik szinte ittuk Tibor szavait és próbáltuk megérteni, hogy lehet az ember nagy és szakmailag sikeres és vágyakoztunk arra - ahogyan természetesen még most is -, hogy vajon elérhetünk-e egyszer az életben olyan elismerést, mint Ő." Így ír a hitéről Lőrincz György.

"A Világ nagy baja az, hogy a győztesek világa. Nekünk itt, a Kárpát-medencében azonban nagyon sok győztesre lenne most szükségünk. Ha egy helyen, egy országban sok győztes van, akkor erős megítélés fog kialakulni a helyi értékekről. Fel kell ismernünk, és el kell hinnünk, hogy mit érünk! Azonban mindenekelőtt meg kell tudnunk, kik vagyunk. Ez természetesen érvényes a szőlő- és bortermelésünkre is." Elgondolkodtató vallomás egy olyan borásztól, aki egy évtizede még csaknem elcsábult a pénz, a biztos megélhetés, az üdítőital-gyártás felé. Szerencsére a nehezebb, a szebb utat választotta.

Költői alkatához illeszkedően a szőlőben az imádságos szemléletet alkalmazza, szüret után kíméletesen bánik az alapanyaggal és hosszan tartó kishordós szeretgetéssel neveli borait.

Törekszünk a jónak gyakorlására - hirdeti minden megszólaláskor Lőrincz György. "Minden jó adomány és tökéletes ajándék felülről való, és a világosság Atyjától száll alá." (Jak 1,17)

Bizony.