Lelovits Tamás

Villányi borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 7773 Villány, Petőfi Sándor u. 56.
Weboldal: www.lelovits.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 30/235-4823
Fajtaösszetétel: Olaszrizling, chardonnay, portugieser, zweigelt, kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah.
Lelovits TamásLelovits pincepózban

Évek óta Lelovits adja a ház borát Villányban az Oportó Étteremben. Ezt a helyet bő két évtizeddel ezelőtt, amikor még nem volt saját panziója, Gere Attila bérelte. Ő is tudta, hogy a kevésbé jártas vendég gyakran itt kezdi az ismerkedést a magyar mediterráneummal. Ezért is értékes pozíció itt házborának lenni.

Ami engem illet, mindig is foglalkoztatott, hogyan reagál Villány az évezredfordulót követő évek egyre nagyobb nyári hőségeire. Sokan tartottak attól, hogy a savakban amúgy sem túl markáns kékoportót szabályosan elégeti a forróság, erre ez a hagyományos villányikum kinyílt, megbokrosodott, szilaj lett. Lelovits 2006-os oportója rumos meggyet és fahéjjal megszórt szilvát mutatott.

Mutatta a gyönyörök kertjét!

Lelovits Tamás nagyon tehetséges, közvetlen, jó humorérzékű ember, aki hét és fél hektár szőlőt gondoz szakértelemmel, szorgalommal. Családjában már hat emberöltővel ezelőtt is készítettek bort és művelték a családi szőlőket. Legfontosabb célja minőségi borokkal piacra lépni, kizárólag saját termelésű szőlőből készített borokkal. Ő már ahhoz a generációhoz tartozik, amelyik - hála a nagy öregeknek - megengedheti magának, hogy csak a dologra magára koncentráljon. Nem termeltet, nem vásárol fel, nem hordja a kannákat környékbeli kocsmákba, "csupán" jó borokat készít.

Lelovits Villány gyümölcsösebb és lágyabb karakterét mutatja be. Nála nem tombolnak, ellenben kedvesek, játékosak, szeretni valóak a tanninok. Semmi robosztusság, csupán erő.

És mindenek előtt: harmónia.

Villánykövesdi pincéjükben csupa szép tételt mutat be a csibészes mosolyú gazda.