Légli Ottó

Dél-Balatoni borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 8630 Balatonboglár, Árpád u. 47.
Weboldal: www.legliszolobirtok.com
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 30/550-8717
Fajtaösszetétel: Chardonnay, olaszrizling, rajnai rizling, sauvignon blanc, pinot noir, merlot, kékfrankos, pinot blanc, rizlingszilváni, muscat ottonel, irsai olivér, zenit, zöldveltelini.
Légli OttóAz Év Bortermelője 2010.

Vannak borászok, akik kiterjedt rajongótábort mondhatnak magukénak. Ezek közé tartozik Légli Ottó, aki könnyed, gyümölcsös, gyakran kimondottan üdítő hatású boraival önálló stílust teremtett a kilencvenes évek elején. Volt honnan tanulnia, hiszen édesapja a BB főborászaként maga is ezen az úton akart járni, csak épp a korszak mást várt el a borászati kombinátoktól. Az ifjabbik Ottó ott folytatta a nagyüzemi kísérletet, immár a magánbirtokon, ahol az idősebb Ottónak megálljt parancsolt a kézi vezérlés. Az 1993-as, első olaszrizlingje tulajdonképpen az etyeki Báthory Tibor markáns színre lépésének egyenes vonalú folytatása volt: a szőlőben rejlő ropogós ízt már az illat megelőlegezte, és a kóstoláskor nem éreztünk csalódást. Sőt.

Ha visszalapozunk a kezdetekhez, egy olyan gyerekembert látunk, aki körül épp megváltozik a természet rendje. Az emberek a szőlőhegyről beköltöztek a faluba, hogy kiszolgáltatottak legyenek. A hatalom, ha úgy gondolta, elvette az emberek földjét, így Légliékét is. A hatalom azt is akarta, hogy az emberek a közöst műveljék a saját helyett. Légli Ottó bencés gimnazista lett és egy új világról szőtt álmokat. Nem politizált, de szerette volna kipróbálni, mire megy a saját erejével. Kertészmérnökként jól tudott bánni a gyümölccsel, barackkal próbálkozott, sikerrel. Innen jött a saját szőlő, mert hát a családban a felmenő lehetett akár kocsmáros, paraszt, iparos vagy huszártiszt, mind foglalkozott borral.

Légli az elsők között töltötte le borait saját név alatt, egy időben a lendülettel induló villányi, egri és szekszárdi gazdákkal. Az már egy külön történet, hogy miért csak 2010-ben jutott fel a szakmai oromzatra, holott ő kitartóan termelte a klasszis borokat. Mindazonáltal senki sem kapta meg a címet jelentős érdem nélkül, így célszerű annyiban maradni, hogy ennyire sűrű a mezőny.

Légli Ottó közismert gourmand, aki halételben igazi költeményekre képes. Azért is fontos ez az ismeret, mert a borász jóformán a balatoni (és lássunk csodát: bajai) halételek íz világához készíti a borait, s szinte azt kellene követelnünk, hogy Léglit vagy nagy melegben nagy kortyokban vagy pedig jól felkészülve fehér abrosznál, halétellel szabad csak inni.

Ezek az üde, ropogós, élénk életörömöt árasztó borok a szőlőskislaki és szőlősgyöröki birtokrészeken születnek. Légli szívesen mutatja meg a szőlősorok között zöldellő cseresznyefákat, és hívja fel a figyelmet arra, hogy ez a gyümölcs is milyen szép savakat kap a talajtól. A magabiztosan művelt reduktív eljárásnak köszönhetően a királyleányka itt új arcát mutatja, ugyanakkor a szép savak a kis fahordókban érlelt chardonnay-ban vagy pinot blanc-ban nem hogy eltűnnek, hanem új életre kelnek a vastagabb, vajasabb, krémesebb szerkezetben.

Sokan unják a hazai chardonnay-kat, mondván ezt a fajtát inkább a szülőhazájában kellene kóstolni. Nos, Légli ebben a műfajban bőven állja a versenyt a franciákkal: szénaillatba vegyülő kis zöldalma, elegancia, kidolgozott, de nem tolakodó test ? ahogy a nagy könyvben azt megírták.

Légli a szurkolótáborát időről időre szép meglepetéssel ajándékozza meg. A nyári ivóbornak szánt Légli Blanc játékos, zamatos házasítása a sauvignon blanc, királyleányka, rizling fajtáknak. Aztán ott van az egyedülálló, könnyed hangvételű, gyümölcsös, de bársonyos cabernet sauvignonja, amitől el szokott állni a lélegzet.

"Ifjabb Légli Ottó munkájának legnagyobb eredménye nem egyszerűn egy működő, életképes családi birtok kiépítése, hanem ennél sokkal több. Légli Ottó családi birtoka arra bizonyság, hogy a Balaton déli partján lehet országos összehasonlításban is remek borokat készíteni - és nemcsak egy nagybirtok által. Az eredményt mi sem bizonyítja jobban, minthogy ma Légli Ottó nevezhető az ország első számú fehérborosának - legalábbis azon termelők között, akik kizárólag száraz borokkal versenyeznek a fogyasztók kegyeiért" - írta róla egyik méltatója.

Ezt a képet árnyalja, hogy a pinot noir is a látókörébe került. Az ezen az alapon születő rozé ugyanazt a léglies hangszerelést hozza, mint a szép fehérek sorozata.

Ha ívet akarunk rajzolni az első, 1993-as olaszrizling és a boglári vidéken már a hatvanas évek óta művelt, de Léglivel egészen markánssá tett, 2006 óta egyre elmélyültebb sauvignon blanc közé, akkor azt kell mondani, hogy a borász a könnyedségtől finom lépésekkel távolodott el a komplexitás felé. És tette ezt úgy, hogy a légies-léglies jelleget sohasem hagyta el. A híressé lett Landord-dűlő a chardonnay-val, a szőlősgyöröki Banyászó-dűlő az olaszrizlinggel, a szőlőskislaki János-hegy a sauvignon blanc-nal és a gyugyi Gesztenyés-dűlő a rajnai rizlinggel a borszerető emberek tudatában a fajtakoncentráció alappéldája, központja lett.

Egy egyenes ívű pálya komoly állomásaként.