Kreinbacher Szőlőbirtok

Somlói borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 8481 Somlóvásárhely, Somló hegy hrsz. 908/1.
Weboldal: www.kreinbacher.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 88/516-250
Fajtaösszetétel: Furmint, olaszrizling, hárslevelű, tramini, juhfark, chardonnay, szürkebarát, shiraz.
Kreinbacher SzőlőbirtokKreinbacher József építési vállalkozó, cégtulajdonos

Egy bazalthegy ajándékát, az istenek nedűjét kapja az a szőlőtermelő, aki Somlón fog munkához, vallja Ambrus Lajos író. S milyen igaza van. A mesebeli gazdagságú magyar táj különös, legendákkal lakott szigete ez a hegy, ahol az ötmillió esztendős bazalt préseli bele a szőlő gyökerébe az emberiség történelmének súlyos, sós, könnyekre emlékeztető, mégis felemelő ízeit. Mert mikor is könnyezik az ember? Akkor, amikor megremeg a lélek.

Nos, a somlai keresztelők, menyegzők, búcsúztatások, szenvedélyes ölelések bora lehet. Jó kezekben.

Kreinbacher József építési vállalkozó 2002-ben alapította a birtokot. A ma közel harminc hektáron termelő pincészet néhány éve szinte berobbant a borászati köztudatba, s azóta is nagyon keményen tartja magát a legmagasabb minőségnek tartogatott jelzők éteri magasában. Baráth Sándor birtokigazgató, Császár Attila szőlészeti vezető és Horváth Zita borász tudását ismerhetjük meg a Kreinbacher borokban. És valószínűleg az útkereső énjüket is, mivel az első évek erősen fás világát tavalyra letisztultabb ízek váltották.

A kiváló alapanyag nem vitatható, a jó szándék sem: elég ránézni a Somló-hegyet új irányba állító, teraszos szőlőikre és a központi épületre. Lehet, csak ennyi kellett: a kishordóból át kellett állni az ászokra, hagyni kell, hogy érvényesüljön, és azonnal megszólal Somló: legyen az izgalmas olaszrizling, dallamos hárslevelű vagy meghökkentő shiraz.