Jekl Béla

Villányi borvidék

Volt Dlusztusunk hozzá
Cím: 7773 Villány, Vörösmarty Mihály utca 11.
Weboldal: www.ilprimo.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 72/492-729, 70/315-1738
Fajtaösszetétel: Olaszrizling, kadarka, portugieser, blauburger, pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot.
Jekl BélaJekl Béla

"Aki leutazik Villányba, ne hagyja ki Jekl Béla birtokát, a jó borokon kívül emberséget, vendégszeretetet, jó szót fog kapni!" - írta néhány éve a Művelt Alkoholista című honlapon az egyik hozzászóló. S igaza van: Jekl Bélából és a borászkodásban is társ feleségéből árad a növények, a táj, a természet és a bor szeretete. Romantikus vagy a nagyvárosi forgatagban megnyomorodó lélek számára ajándék ez a nyitott, kulturált, zeneértő, európai emberpár.

Tegyük hozzá: Jekl Béla ismeri a legjobban Villányt, mivel növényvédő szakmérnökként közel negyed évszázadon keresztül ő gondozta a legtöbb szőlőskertet, s hegyközségi elöljáróként is alaposan megismerhette e szép borvidék nagyobb s apró összefüggéseit. Azt mondja: "Villányban mindenki borásznak születik, csak valaki továbbtanul."

Öreg pincéje Villány legértékesebb dűlője, az Ördögárok fölé magasodik. Pazar innen a kilátás. A néhány éve kialakított új pincészetet nem nehéz megtalálni: Siklós felől érkezve át kell menni Villány tengelyén, s ennek az útnak a végén található az egykori Mezőgép telepe, ahol már több borász is berendezkedett. A Jekl-családé a négyes műhely, nomen est omen, van benne üzenet, van benne kézművesség.

Jekl az olaszrizlingtől a nagy cabernet-kig kiválóan komponál minden hangszerre, de fő művei a burgundi pinot noirból és a hagyományosan villányinak tekinthető, talán-talán újra felfedezett kadarkából készülnek. Az első magyarországi pinot noir-ültetvényeket neki köszönheti a szakma és a borértő publikum. Azzal együtt, hogy ez a fajta Burgundiában és nálunk is zavarba ejtően sok arcot mutat, érdemes vele az egyik legtapasztaltabb szakemberen keresztül, kóstolgatva megismerkedni.

A kadarka is elmélyült kísérletek során formálódott Jekl pincéjében. Többféle ászokhordóban, és több, különböző módon kiégetett kishordóban érlelte a fajtát, hogy minél többet tudjon meg a viselkedéséről. Sokat tudott meg. A 2003-as kadarkája nagyaranyérmet kapott a fajta hagyományosan Kiskőrösön rendezett borversenyén. ( Jekl állandó, jó eredményeket hozó résztvevője az országos kadarka borversenynek, ahol többnyire alföldiek indulnak. Jellemző a villányi borász nyitottságára, hogy a minősítés napját eszmecserékre, kóstolásokra szenteli. E téren hasonlóan jár el Balla Géza Arad-Hegyaljáról.)

Jekl Béla produkciójának igazi szépsége, hogy a villányi klíma inkább a portugiesernek és a bordeaux-i fajtáknak kedvez, ő mégis sikerrel járja a saját útját. A Jekl csúcsborok közül a Duett és a Fekete-hegy cuvée-kben bontakozik ki igazán a mesterember sokoldalú felkészültsége.

Jekl Béla lánya, Flóra erős karakterű borász. Il Primo néven szép tételekkel gazdagítja a vendégszerető családról kialakított képet. Flóra temperamentuma, mediterrán szenvedélye erőteljesen átjön a borain, habzóbora például villányi tekintéllyel gazdagított, igazi olasz secco.

Kapcsolódó hírek

Balla, Maurer, Jekl

2012.03.16. A XVII. Nemzetközi Kadarka Borversenyen az élen nem született meglepetés, ha csak az nem, hogy a fajtával eddig nem foglalkozó Koch Csaba a hordómintájával máris a nagyok... Tovább

Balla, Maurer, Jekl