Illyés Kúria

Szekszárdi borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 7100 Szekszárd, Porkoláb völgy
Weboldal: www.illyeskuria.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 20/352-8131
Fajtaösszetétel: Kadarka, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot.
Illyés KúriaIllyés Miklós

Dr. Illyés Miklós a fővárosban él, részben Pécsett dolgozik, a kis birtoka pedig csaknem félúton, Szekszárdon található.

A csörnyeföldi háziorvosnak, Bussay Lászlónak a borászati térképen való feltűnése óta nem csodálkozunk azon, hogy praktizáló gyógyító készít kiváló borokat. Ám az mégis elgondolkodtató, hogy egy kvalifikált kutató, aki a saját szabadalmaztatott eljárásával gyógyítja a magas vérnyomásban szenvedőket, s aki a Magyar Artériás Stiffness Társaság elnöke (az arterial stiffness szó szerint az ütőerek falának rugalmatlanná válását jelenti), egyszer úgy érzi, hogy élete akkor teljesedhet ki, ha birtokot és borászatot alapít.

S persze lehetne ez az ember kedves műkedvelő is ahhoz, hogy megtalálja a teljességhez vezető utat, de ő a borászatban is a legjobbak közé szeretne tartozni.

Illyés Miklós 56 évesen, hét évvel ezelőtt kezdett el borászkodni. Két hektár szőlőterülete van a Porkoláb völgyben. Szomszédjaitól eltanulta a régi fogásokat, mint például a sár alatt erjesztést, a szekszárdi nagyoktól pedig a modern szaktudást. Lévén orvos, nagyon fontosnak tartja a tisztaságot és a laboreredményeket. Azon sem kell meghökkennünk, hogy az ökológiai (bio) termesztési módot helyezi előtérbe. Birtoka a Biocontrol tanúsítványával rendelkezik a most zajló átállási időszakra vonatkozóan.

A Szekszárd belvárosában lévő Garay pincében harmincnál több jegyzett helyi borász tételeit kóstoltatják és értékesítik. Onnan tudjuk, hogy Illyés Miklós borait sokan szeretik, sokan keresik és a vevők egyértelműen a legjobb szekszárdi termelőkkel egy szinten jegyzik.

Saját birtokán négy kékszőlő fajtával foglalkozik: kadarka, kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon. Mindegyikkel hozott már el aranyérmet a borvidéki borversenyről, ami a mezőny ismeretében komoly fegyvertény.

Dr. Illyés Miklóst az Alisca Borrend 2013-ban tagjává választotta, befogadták.

És ami mindezeknél fontosabb: Istent keresi a borban. Jó úton jár, mivel tudjuk, hogy e téren nem a cél, hanem maga az út, a keresés a lényegi.