Gyukli Pince

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 8230 Balatonfüred, Lapostelek-Dúlő 4049
Weboldal: www.gyuklipince.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 36-20-9810484
Fajtaösszetétel: Olaszrizling, juhfark, sauvignon blanc, ottonel muskotály, solaris, irsai olivér, kékfrankos, cabernet sauvignon.
Gyukli PinceGyukli Krisztián

A Gyukli Pince, mint családi vállalkozás története valamikor 1983 táján kezdődött. Gyukli Gyula ekkor vágott bele a borászok izgalmas életébe egy kisebb, háztáji, 600 négyszögölös ültetvénnyel és egy romos pincével. Nagyobbik fia, Krisztián marketinges-kereskedelmi vonalon indult, majd borász lett, de mielőtt elbűvölte volna itthon a borszeretőket jobbnál jobb tételeivel, egy évtizedig Freiburgban a szőlészeti és borászati kutatóintézetben dolgozott. Öccse, (ifjabb Gyula) fotóművész, aki németföldön is alkot.

A növényvédelem, a szőlőnemesítés, a kísérleti tanpince, a borkémia, a bormarketing vagy a talajtan csak egy-egy állomásai azoknak a tudományágaknak, melyeknek legmodernebb kutatása mindennapi rutinná váltak Krisztián számára. 2012-ben okleveles borvizsgálói vizsgát tett. Az ökológiai szőlőművelést alakította ki a családi birtokon.

Szép, karakteres borokat készítenek. Különlegessége a birtoknak a csak náluk megtalálható Solaris gombarezisztens fajta, amelynek 2014-es szűzterméséből sokszoros borverseny-győztes biobor készült. A tudással, hittel és szeretettel összerakott vállalkozást néhány éven belül a legismertebb balatoni borászatok között fogják emlegetni.