Gere Tamás és Zsolt

Villányi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7773 Villány, Diófás u. 1.
Weboldal: www.geretamas.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 72/592-009
Fajtaösszetétel: Olaszrizling, hárslevelű, portugieser, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, merlot.
Gere Tamás és ZsoltEgy korty naplemente

"Én nem készítek részletes statisztikát arról, hogy hányan ülnek be hozzánk, de azt tudom, hogy a kóstolótermünkben mindig van valaki, s nincs nap szervezett vagy spontán betérő csoport nélkül. A munkánk jelentős részét az teszi ki, hogy beszélgetünk a borszerető emberekkel" - összegzett közel egy évtizede Gere Tamás. Ő az a borász, aki a nagy ötökkel (mellette Tiffán Ede, Bock József, Gere Attila, Polgár Zoltán) indul az Év Bortermelője címért, és rangja, ismertsége, minősége oda soroltatja. Az összegzés óta eltelt időben még inkább meghatározó tényező lett Zsolt fia borászi munkássága, habár a végső szót mindig az alapító mondja ki.

A példás családi vállalkozás integráns része a villányi magas kultúrának: számít mind Tamás, mind Zsolt szava; boraik zsinórmértékül szolgálnak; borházuk a legnépszerűbb helyek egyike.

Gere Tamás felesége Wéber Márta, akiről a Villány család- és bortörténetében jártas fogyasztónak testvére, Wéber Katalin juthat eszébe, s így azonnal tisztázhatjuk, hogy Gere Tamás a másik nagy nevű borásznak, Gere Attilának másod-unokatestvére és sógora is egyben. Tamásék két gyereke, Viktória és Zsolt a vaskos oportójáról híres Wéber nagypapa térdén lovagolva hallhattak először szép meséket a villányi pincék hangulatáról.

"Én a mohácsi ipari iskolába jártam, utána nem tanultam tovább. Bock Józsi is itt tanult. Mayer Marcival és Bock Jóskával együtt jártunk gyakorlatra a Mezőgéphez. Józsi előttem végzett lakatosként, később volt főnököm is" - enged betekintést a sajátos helyi mikrokultúrába.

Gere Tamás a nyolcvanas években Attilával közösen szállította Szegedre, a Tisza Halászati Szövetkezetbe a híres oportót, sikereik zálogát. Amikor lehetett, letöltötték, majd egymástól is tanulva, egymást mindig segítve országosan is értékesítették boraikat. Aztán jött a vendéglátás és közben a folyamatos bővülés. Gere Tamás ma az ország egyik legismertebb borásza. Gere Zsolt pedig hazánk egyik leginkább megbecsült ifjú bortermelője.

Könnyedre hangszerelt olaszrizling, telt hárslevelű, gyümölcsös rozé mellett szép fajtaborok (portugieser, kékfrankos, pinot noir, cabernet sauvignon) és nagy házasítások sorakoznak a gazdag kínálatban.

Kapcsolódó hírek

Ha Villány, akkor cabernet franc

2012.03.15. Különösen erős hangsúlyt fektet a Villányi borvidék arra, hogy megértesse: a cabernet franc, ami nagyon ritkán szerepel önmagában, fajtaborként, itt igazi otthonra lelt. Tovább

Ha Villány, akkor cabernet franc