Gálné Dignisz Éva

Kunsági borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 2317 Szigetcsép, Szőlőtelep
Weboldal: www.galpinceszet.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 24/418-585, 20/971-8849
Fajtaösszetétel: Rajnai rizling, olaszrizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres, nektár, kékfrankos, pinot noir, kékfrankos.
Gálné Dignisz ÉvaRövid bevezető előadás a reduktivitásról

Gál Szőlőbirtok és Pincészet (Vitis labor Kft.)

Irigylésre méltó tudással rendelkezik a szigetcsépi, szigetszentmártoni, szigetújfalui és a balatonfelvidéki birtokokon gazdálkodó Gál család. Boraik jellemző ízjegye hihetetlenül tiszta, mondhatni zavarmentes környezetben jelenik meg: a szőlőízű itt szőlőízű, a málna málnás, a zöldalma zöldalmás. A Gál-boroknál mindig világos az üzenet. A fajtajelleges ízek és aromák úgy magaslanak ki, mint egy sudár olajfa a színtelített toszkán tájból: elkülönül, de szerves része a környezetének.

Nem véletlen, hogy a birtok borásza, Gálné Dignisz Éva 2013-ban kiérdemelte az Év Bortermelője címet. Pedig hátrányos helyzetűnek mondható, lévén nő, s lévén kunsági borász. De a minőség erős nyila átütötte az előítéletek pajzsát.

Gálné Éva a Kertészeti Egyetem elvégzése után a Pest Megyei Pincegazdaságban ismerkedett meg a nagyüzemi viszonyrendszerekkel. A gyermekgondozás után (Zsuzsanna és Csaba már a borászatban segít) az egyetem szigetcsépi tangazdaságában lépett tovább, ahol előbb a labort, majd a borászati üzemet, végül, az átalakulást követően az egész borászatot vezette. Férje, Gál Csaba, a szőlész, szintén a Kertészeti Egyetem elvégzése után az egyetem szigetcsépi tangazdaságának volt a szőlészeti ágazatvezető-helyettese, majd a családi cég alapítója. 1999-től 2005-ig 60 hektár szőlőt telepített el, s erre alapozva 2002-ben kezdték el felépíteni a Gál Szőlőbirtok és Pincészetet, amely 2004-ben nyitotta meg kapuit az első borokkal. Jelenleg Szigetcsépen, Szigetszentmártonban és Szigetújfaluban 76 hektáron, valamint a balatonfelvidéki Lesencefalun 10 hektár szőlőültetvényen gazdálkodnak.

Az életpálya mutatja: volt hol tanulni, s volt mire építeni ahhoz, hogy ma Gálné Évára mint hazánk egyik legsikeresebb borászára gondoljunk. Érdemeit külön nem részletezve kitérnék arra, hogy a Cannes-i rozé világbajnokságon 2009-ben kb. 700 tétel, 45 aranyérem között, majd 2010-ben 886 induló tétel, köztük 47 aranyérmes bor között ott volt a szigetcsépi kékfrankos rozéja. Nos, külhonban a kékfrankos alapú, itthon viszont a másik, a pinot noirból készült Gál-rozé hódított. Ezenkívül egymást követő három évben is sikerült megnyernie a Gál-házaspár borainak a VinAgora Nemzetközi Borverseny Champion díját: 2009-ben a Szürkebarát a fehér borok kategóriában és a Kékfrankos rosé a rozéborok kategóriában, 2010-ben a Pinot noir rosé, majd 2011-ben a Zweigelt rosé diadalmaskodott.

De hódítanak a gyümölcsös, karakán, illatos fehérboraik is. Egy jellemző eset: 2011-ben az országos cserszegi fűszeres borverseny után, amikor a zamatokkal jól lakott ítészi száj sörért kiált, a szakma nekiállt élvezni: egymásnak kínálgatták a félédes nektár-cserszegi házasítást, Gálné Dignisz Éva egyik szenzációs remekét.