Gál Tibor

Egri borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem Elhunyt
Cím: 3300 Eger, Verőszala u. 22-32.
Weboldal: www.galtibor.hu
E-mail cím: galtibor@galtibor.hu [javascript protected email address]
Telefonszám: 20/852-5005
Fajtaösszetétel: Pinot noir, sauvignon blanc, chardonnay, viognier, rajnai rizling, petit pinot, cabernet franc, syrah, merlot.
Gál TiborIfj. Gál Tibor

Két Gál Tibor, két külön út.

"Egy család morális tartását nem csupán a szülők és a nagyszülők adják, hanem a teljes, közösen megélt múlt. Nálunk a család kollektív hagyománya le tudja ereszteni az emlékezet gyökereit akár több évszázadig is, és ez épp akkor ad respektálható erőt, amikor arra nagy szükség mutatkozik. Az én generációmból mindenki ismeri a déd- és üknagymamák nevét is, mert mindannyian büszkék vagyunk az őseinkre" - kezdte egyik beszélgetésünket egy pohár chardonnay mellett Gál Tibor.

A kiváló borászt tragikus körülmények között ragadta el a halál. Fia épp olyan vagány és épp annyira szereti Egert, mint ő, de az utód már egészen más úton indult el. Azt mondja,
"büszkék vagyunk a múltunkra és büszkék szeretnénk lenni a jövőnkre is." Ezért új irányt vett a borászat, mondhatni meg akarja valósítani a minimalista maximalizmust bióban.

A verőszalai pincesoron berendezkedett borászat rövidesen új helyszínre költözik és a jövőben két pincével üzemel. Az első a látványpince lesz, mely Eger belvárosában a Csiky Sándor utcában kap helyet. Itt egy borbár és egy látványkonyha üzemel majd melegkonyhával, bár nem a'la carte étlappal, hanem kifejezetten a térség gasztronómiájára támaszkodó ételsorral. "Csakis helyi termelőktől szerezzük be az alapanyagokat, kizárólag így lehet hitelesen dolgozni" - szögezi le a borász.
A második pince az ültetvények között helyezkedik el, itt fog történni a szőlőfeldolgozás, itt dolgoznak a szőlészek, itt lesz a szőlészeti gépek garázsa, ez egy igazi zöldmezős beruházás lesz.
Közben egy komoly arculatváltozáson is átesett a cég. Azt tapasztaljuk a világ bortermelése kapcsán, hogy azok a termelők sikeresebbek, akik egységes képet tudnak nyújtani a boraikról. Ez azt is jelenti, hogy nem szabad olyan kis tételekbe is belebonyolódni, mint 500 vagy 1000 palack, a fogyasztók ugyanis nem tudnak ennyi fajtát észben tartani, ezért tételenként jelentős mennyiségekre, a piacon kiszámíthatóan jelen lévő borokra van szükség. Kis tételekkel, túl sok fajtával nehéz pozícionálni magunkat. Ezen a nyomvonalon haladva úgy döntöttünk, hogy a sok jó fajta vörös esetében a Bikavér, fehér boroknál pedig az Egri Csillag lesz a zászlóvivő.

Kissé leegyszerűsítve tizenöt fajta boruk helyett három marad a piacon. Teljes tabula rasa.
Marad a körcímke, de leegyszerűsödött, elegáns, minimalista vonalat követve.