Dula Bence és Áron

Egri borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 9.
Weboldal: www.dulabor.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 36/310-152, 20/941-6795
Fajtaösszetétel: Egerben: leányka, muscat ottonel, tramini, sauvignon blanc, kékfrankos, blauburger, pinot noir, cabernet sauvignon, kadarka, portugieser, cabernet franc, merlot, medoc noir, syrah. Hegyalján: furmint, hárslevelű, muscat lunel.
Dula Bence és ÁronDula Bence

A borászatból doktorált Dula Bence életpályája igazi XX.-XXI. századi magyar történet. Kicsi gyerekként nagyapja motorkerékpárján ülve, Egri és Tokaj-hegyaljai szőlőbirtokos felmenőire büszkén tanulta és tanulmányozta az egri dűlők titkait, múltját és fajtáit. Csak ekkorra már minden földet elvettek tőlük.

A legmagasabb szintig eljutott a tanulmányaiban és nagyüzemi borászként megtanulta, hogy mit lehet és mit lehetne, ha szabad volna. A rendszerváltáskor a kárpótlásra építve komoly egri és hegyaljai területekre került vissza a család neve. A közösségért mindig tenni kész Dula Bence hegybíró lett és olyan jól harcolt, hogy kétszer is újraválasztották. Hetedik éve újra teljes erővel tud koncentrálni a saját birtokra, bár több külföldi, többek között dél-afrikai borászatnak is ad szaktanácsot. Közben felnőtt Áron, az utód, aki saját bevallása szerint sohasem akart borász lenni, most viszont úgy tartja, ha kimegy a hegybe, hogy senkinek sincs ilyen jó munkahelye.

A családi borászat "háttérembere", a negyedik évtizede növényvédősként dolgozó Terike, akinek igen komoly publikációs jegyzéke van e témában.

Az Egerben és Erdőbényén is otthonoson mozgó Dulák harmonikus borok készítésére vállalkoznak. Kerülik a harsányságot, de mindent megtesznek a szép, szőlős aromák megőrzéséért. Nem törekszenek nagy tételekre. Egerben 30-35 000 palack, Tokajban, ahol kizárólag aszút készítenek, 2-2500 palack a termés.

Komoly pincészet nagyon komoly háttérrel.