Csillagvölgy

Villányi borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 7773 Villány, 061/3 hrsz.
Weboldal: www.csillag-volgy.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 72/492-413
Fajtaösszetétel: Sauvignon blanc, irsai olivér, kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon.
CsillagvölgySchubert Vilmos ügyvezető

A Siklósra vezető úttól balra, jól láthatóan, de szerényen húzódik meg a térség új integrátor borászata, a Csillagvölgy. A modern épület korszerű borászatot sejttet, ám ne lepődjünk meg, ha a betérőnek tátva marad a szája. Csak az tudja ugyanis elképzelni ezt a logisztikai remekművet, aki látott már ultramodern, funkcionalista borászati technológiát.

2007-ben Gere Attila fejében született meg a gondolat, hogy Villányban mindaddig szokatlan, új pincészetet hozzon létre. A borvidék névadó városa elsősorban nem a fehérborairól vált híressé, pedig a Villányi borvidék Siklós-környéki területein sok kitűnő fehérszőlőt telepítettek és a hagyomány is ezt a részt jelöli ki fehérborosnak. Az innen származó fehérborok fő tulajdonsága, hogy sokkal több napfényt kapnak más borvidékek szőlőihez képest, így megfelelő borászati ismeretekkel nagyon tartalmas, szép fehérborokat lehet készíteni. Az új elképzelés tehát - a borvidék hagyományos, jó hírnevére és nagyszerű alapanyagira támaszkodva - a friss, illatos és könnyen fogyasztható, döntően fehér és rozé borok előállítását célozta meg. Ezzel együtt furcsa lenne, ha egy villányi székhelyű borászat nem állítana elő vörösbort. Ez a Csillagvölgy megközelítésében elsősorban könnyedebb, főleg a gyümölcsösséget hangsúlyozó vörösöket jelenti, ám két tétel, a merlot és a cabernet sauvignon hordós érlelést kap Gere Attila pincészetében.

2008-ban a termelői összefogással létrehozott cég indult a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal "A mezőgazdasági termékek értéknövelése" jogcímen kiírt európai és magyar, közös finanszírozású pályázatán. A sikeres eredményhirdetést követően 2009-ben elindult az építkezés, mely 2011. november 30-án zárult le.

A pincészet 100%-ban minőségi borokat állít elő, melyhez a szőlőt a Villányi borvidék termelőitől válogatva vásárolja fel, így garantálva a kiváló minőséget. A 2010-es volt az első saját évjárat. Azóta lendületesen készülnek a friss, jó ivású borok.