Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Badacsonyi borvidék

Volt Dlusztusunk hozzá
Cím: 8257 Badacsonyörs, Hegyalja út 43.
Weboldal: www.csendes-dulo.hu
Telefonszám: 30/912 9615
Csendes Dűlő SzőlőbirtokMolnár Júlia Dóra

„Az én történetem a birtok életében népmesei fordulat, de éppen ezért élvezem ennyire, hogy sok kanyar után hazaértem ide. A birtokot a hetvenes években anyai nagypapám vásárolta, gyerekkorom nyarainak nagy részét itt töltöttem. Élénken él bennem a régi szüretek emléke: a nagy meleg, a darazsak döngése, a hatalmas faputtonyok – amiket nem hagytak cipelni, mert nagyobbak voltak, mint én –, de mikor ragaszkodtam hozzá, hogy igenis beállok puttonyozni, a szedőasszonyok csak egy-egy fürtöt voltak hajlandóak beledobni, hogy biztosan elbírjam a zúzóig és a régi, kosaras présekig. A ház végében volt a „szentély”, benne a hordók, még ma is érzem az illatukat. Úgy emlékszem vissza, mint egy varázslatos helyre, ahol nagy titkok vannak elrejtve, és ahova nem léphetett csak úgy be akárki… De akkor mindezt természetesnek éltem meg, hogy van szőlőnk, leszedjük és abból bor lesz. Aztán mikor a nagypapám továbbadta a szüleimnek a művelést, ők nemcsak a házat újították fel, hanem az ültetvényt is apránként, de teljesen újratelepítették és vásároltak még mellé területeket. Ezt én akkor nem követtem figyelemmel, más felé indultam el, de ma nekik köszönhetem, hogy ilyen gyönyörűen rendben tartott és szívvel-lélekkel művelt és vigyázott birtok felett vehettem át az irányítást, egyelőre az ő segítségükkel” – kezdi a bemutatást Molnár Júlia Dóra, aki a harmadik generáció a Csendes Dűlő Szőlőbirtok életében. „2012-ben édesanyám szólt, szükség lenne segítségre a hárslevelű szüretelésénél, úgyhogy jöttem. És akkor valami elkezdődött... Addig sok mindenben kipróbáltam magam, de hirtelen abban nyert értelmet a munka, hogy ott álltam a tőke mellett, megfogtam a fürtöt, teltek a ládák, vittük feldolgozni. Nagyon erősen hívni kezdett a föld, a szőlő és a birtok, és egyszerre úgy tekintettem minderre, mint egy csodálatos lehetőségre, ami mindig itt volt előttem, csak fel kellett ismerni. Leültem a szüleimmel, és elmondtam nekik, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, átvennék tőlük mindent, ami a szőlővel és borokkal kapcsolatos. Ők megbíztak bennem és mellettem állnak, én pedig belevetettem magam a tanulásba. Így kerültem ide, gyökeresen más képzettséggel, de nyílt szívvel és tele tettvággyal.”

Az Örsi-hegyen fekvő szőlőterület már 40 éve van a család tulajdonában. Noha Badacsony szomszédja, a dűlők talajára mégsem a bazaltos alapkőzet, inkább a löszös-homokköves összetétel jellemző, ez ad boraiknak ásványokban gazdag jelleget és kivételesen hosszú, szép ívű lecsengést. A területek kitettsége déli, dél-nyugati, a borvidék klímája szubmediterrán jellegű, napfényben gazdag és kiegyenlített. A mikroklíma kialakulásának kedvez az ültetvények védett fekvése és a Balaton víztükre is, mely nemcsak páratlan panorámát nyújt, de a vízfelszínről visszaverődő fényt és meleget is meghálálja a szőlő.

Három hektárt művelnek, és négy fajtájuk van: olaszrizling, szürkebarát, hárslevelű és kéknyelű. „Talán ez utóbbi kettő áll hozzánk a legközelebb. A kéknyelűt kizárólag ezen a borvidéken termesztik. A hárslevelűt elsősorban nem Badacsonyban keresik az emberek, holott nagyon szép, illatos, tartalmas, mégis légies, szelíd bort ad. A népmesei vonalat is a hárslevelű erősíti: az a bizonyos első szüret, ami mindent megváltoztatott, adta azt a 2012-es bort, melyet a Nemzeti Borkiválóság Program 5 csillaggal értékelt” – mondja a ház ifjú asszonya. A szőlőtőkék terhelése sosem több mint 1-1,5 kg. A növényvédelem során a legkímélőbb szereket alkalmazzák, nem használnak műtrágyát, gyomirtó szereket sem. A szüretet teljes érettségben kezdik és kézzel végzik, a szőlő feldolgozása is a lehető legkíméletesebben történik. Boraik korábban acéltartályokban, irányított erjesztéssel készültek, de 2015-től a fahordós érlelés is szerepet kapott. Palackozás után a borokat 6 hónapig palackban érlelik, és csak ezután hozzák forgalomba. A kéknyelűt legalább egy évig érlelik palackban.