Csányi Pincészet

Villányi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7773 Villány, Ady fasor 2.
Weboldal: www.csanyipince.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 72/492-141
Fajtaösszetétel: Hárslevelű, kékoportó, pinot noir, kékfrankos, zweigelt, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot.
Csányi PincészetCsányi Sándor OTP-vezér, tulajdonos

Szükség volt néhány esztendei útkeresésre ahhoz, hogy az egykori szocialista bornagyüzem felvegye a családi vállalkozások által diktált erőteljes ritmust. Kóstolva mondhatjuk: felvették.

A rendszerváltáskor egy korszerű, de európai mércével mégsem túl modern technológiai háttér és egy villányi méretekben hatalmas, de nagyon vegyes minőségű ültetvény jellemezte a céget. Néhány évig pénzügyi befektetők (OTP Ingatlan Rt.) próbálkoztak úrrá lenni a helyzeten, aztán maga az OTP-vezér Csányi Sándor állt a folyamatok élére.

A négyszáz hektár szőlőterülettel rendelkező nagybirtok egyötöde - a kádári háztáji kapitalizmus örökségeként - még néhány évig tartós bérletben, szakcsoporti fedőnév alatt magántermelőknél van, a nagyobb birtokrészt pedig folyamatosan frissítik.

A nagyüzem példaadó módon bánik Teleki (születésekor: Taussig) Zsigmond örökségével. Sajnos nem eléggé köztudott, hogy a világ ma művelt szőlőterületeinek hetven százalékán a Teleki által kikísérletezett szőlőalanyok örökösei adják a termést. Teleki az egykori Montenuovo-birtok villányi szőlőalany telepén válogatta ki és keresztezte le azokat a fajokat, amelyek ellenállóak voltak a filoxéra pusztításával szemben.

Nos, a Csányi Pincészet mindhárom Teleki borcsaládja méltó módon ápolja a nagy előd emlékét. A reserve kategóriába tartozó, bordói stílusú nagy vörösök felveszik a versenyt a legjobb magántermelők hasonló boraival. Magam a Framboise (málna) márkanevet kapott cabernet sauvignon-merlot összetételű, merész, de igen sikeres rozébort emelném ki, ami arra is rámutat, hogy ahol már van kedv és idő a játékosságra, ott minden bizonnyal jól mennek a kötelező feladatok is.

Kapcsolódó hírek

Ha Villány, akkor cabernet franc

2012.03.15. Különösen erős hangsúlyt fektet a Villányi borvidék arra, hogy megértesse: a cabernet franc, ami nagyon ritkán szerepel önmagában, fajtaborként, itt igazi otthonra lelt. Tovább

Ha Villány, akkor cabernet franc