Cezar Winery

Zalai borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 8746 Nagyrada, Szelemi hegy 020/10 hrsz.
Weboldal: http://www.cezarpinceszet.hu/home
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 93/589-022, 30/517-3811
Fajtaösszetétel: Rizlingszilváni, zöldveltelíni, nektár, chardonnay, sauvignon blanc, kékfrankos, zweigelt, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, malbec és syrah.
Cezar WineryA pécsi pezsgőgyár

"Zalaegerszegen születtem és elsősorban édesanyám hatására sajátítottam el a szakácsmesterséget. Svédországba kerülve baráti segítséggel és sok év szakmai tapasztalattal váltam igazi vendéglátós szakemberré. Vendéglősként mindig is fontosnak tartottam az alapanyagok minőségét, akár ételről, akár italról legyen szó. 1995-ben jött a lehetőség az egykori Littke Pezsgőgyár megvásárlására Pécsett, 2000-ben pedig elkezdődtek a telepítések Nagyradán, a Kis-Balaton szomszédságában" - foglalja össze életpályáját Császár István, a Cézár.

A séf-üzletember borászata a klasszikus, palackos erjesztésű pezsgői mellett mára kiváló minőségű vörösboraival is jelen van a piacon. A Cezar pezsgők Magyarország legrégebbi, 150 éves pezsgőgyárában, a pécsi pezsgőgyárban készülnek, míg boraik a festői szépségű Kis-Balaton partjáról, Nagyradáról származnak.

A pezsgőgyár története egészen 1859-ig nyúlik vissza, amikor is Littke Lőrinc párizsi tanulmányútjáról hazatérve Pécs szívében, a székesegyházzal szemben vásárolt telket (az alatta húzódó hatalmas pincerendszerrel együtt), és megalapította a mai Magyarország első pezsgőgyárát. A pezsgőgyár a fiú, (I) Littke József irányítása alatt vált világhírűvé, a pécsi palackos erjesztésű pezsgők beutazták a kontinenst. A századfordulóig a pezsgőgyár Ferenc József császár és Frigyes főherceg udvari beszállítója lett, raktárai, telepei és ügynökségei működtek Európa számos országában. Pezsgőjük a millenniumi világkiállításon aranyérmet nyert. A pécsi pezsgőt hamarosan már uralkodói körökben is ismerték, a feljegyzések szerint az egyik legnagyobb Littke-rajongó Edward walesi herceg, a későbbi VIII. Edward angol király volt (kifejezetten részére készült először a Littke For England, valamint a Littke Prince of Wales pezsgő). A pécsi pezsgő fénykorának az 1949-es államosítás vetett véget. A XIV. századból származó pincelabirintust azonban ma ismét életteli nyugalom uralja, itt érnek ugyanis a Littke-hagyományt 1996-ban felkaroló Cezar Winery pezsgői. Az elmúlt évek építkezése, fejlesztése, valamint a pezsgőház teljes felújítása után mára ismét közel teljes kapacitásával működő pezsgőgyárban az alapítók szellemiségéhez híven kizárólag kiváló minőségű, palackos erjesztésű pezsgő készül.

A pincészet közel 100 hektáron gazdálkodik Nagyrada határában. A Kis-Balaton partján, Zalakaros közelében fekvő terület rendkívüli klimatikus adottságokkal és talajszerkezettel rendelkezik, mely arra késztette a pincészetet, hogy e jellemzően fehérboros borvidéken döntően vörös szőlőt telepítsenek.

A borászati munkát egy fiatal chilei borász, Luis Alberto Fuentes irányítja.